Svevia har erfarenhet av att utveckla och ta fram nya saneringsmetoder. Vi var bland annat först med att utarbeta en metod för sanering av PFOS-förorenad jord. Vi utvecklar ständigt våra metoder för sanering av både mark och vatten. Varje uppdrag är unikt. Metoderna anpassas för just de förutsättningar som finns på platsen och som projektet behöver.
Läs mer om vår metod för sanering av PFOS
Biologiska saneringsmetoder används framför allt för att rena jord från förekomster av kolväten. Genom att tillsätta bakterier och näring renas jorden. Mekaniska metoder med exempelvis jordtvätt använder vi ofta för jordmassor som är förorenade av tungmetaller och PAH. Rening av jorden kan göras på någon av våra efterbehandlingsanläggningar eller, där det passar, direkt på platsen.
Här kan du läsa om hur vår mobila jordtvätt fungerar.
För att reningsprocessen skall fungera optimalt används flexibel utrustning som anpassas efter de förhållanden som råder på platsen – vattenflöde, föroreningstyp, pH, mängd partiklar i vattnet, etc. Vattenreningsuppdrag är utmanande. Ofta krävs behandling i flera olika steg, och man måste ha beredskap för att anpassa de olika reningsstegen efter förändrade förhållanden.
Så arbetar vi med sanering av vatten.
Vi har sju efterbehandlingsanläggningar i Sverige där vi tar emot förorenad jord som renas och återvinns.
Här hittar du våra anläggningar för efterbehandling av massor.
Marie Eriksson
Arbetschef, marksanering
070 - 373 74 13
marie.eriksson@svevia.se
Eller fyll i formuläret för att komma i kontakt med oss.
En uppröjd och rengjord plats, är en bra grund att bygga på. Här hittar du några av de saneringsprojekt vi utfört.
Svevia har under åren 2021 och 2022 utfört en sanering av cirka 10 000 ton massor förorenade med arsenik och PAH samt muddring av cirka 25 000 m³ muddermassor. I projektet spontades cirka 105 meter slagen spont från pråm.
Under 2018 – 2020 utförde Svevia en sanering av massor förorenade med PCB och metaller. I saneringen ingick schakt, miljökontroll och vattenrening. Totalt hanterades ca 72 000 ton massor.
Svevia har under 2021 och 2022 utfört en sanering av mark förorenad med tungmetaller och PAH. Totalt hanterades cirka 130 000 ton massor.
Strax söder om Bestorps tätort med angränsning till sjön Stora Rängen i söder fanns tidigare ett sågverk. En verksamhet som lämnat stora föroreningar efter sig.
Svevia fick i uppdrag att sanera marken inom det förorenade området. I saneringen ingick schakt, harpning, sortering, borttransport av förorenade massor, miljökontroll samt återfyllnad av utsorterat material.
Svårt förorenad mark på tidigare gasverkstomt Länsstyrelsen i Skåne hade klassat gasverkstomten som en av de fem mest förorenade objekten i länet.
I saneringen ingick iordningsställande av en tät yta, schakt, siktning, jordtvätt med vattenrening, miljökontroll samt återfyllnad.
Under 2009 utförde Svevia en omfattande rivning av förorenade byggnader och sanering av mark och vatten inom fastigheten Heliotropen 6 i centrala Malmö.
Föroreningar (främst arsenik, men även krom förekom i förhöjda halter) fanns kvar i marken där Klippans läderfabrik en gång verkat. Saneringen utförs i olika etapper och Svevia har fått förtroendet att utföra två av dessa.
Saneringsarbetet innebar uppschaktning av kisaskan som låg som ett tunt lager på olika nivåer i marken. Den förorenade jorden transporterades bort till deponi och grusplanen fylldes med grus och återställdes.
På fastigheten Nithammaren 8 har det tidigare förekommit verksamheter som gett upphov till föroreningar i mark och grundvatten.
Svevia har fått i uppdrag att sanera området inför kommande byggnation. I saneringen ingår miljökontroll samt borrning och provgropsgrävning intill järnvägen i öster för att klassa de ej tidigare klassade massorna.
Läs mer om vad vi kan erbjuda inom sanering av mark och vatten
Föroreningar från luft och mark påverkar ofta grundvatten, sjöar och vattendrag. Vi har lång erfarnhet av vattenrening och att hantera olika typer av föroreningar i vatten.
Genom biologisk behandling av förorenade jordar minskas föroreningshalten så att jorden kan återanvändas och behovet av att ta fram nytt material minskar.
Specialister på väg