Krister Johansson, platschef

Möt Krister Johansson, platschef i Fagersta som kallades in under den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

"Vi svarade för åtta posteringar och var på plats dygnet runt. Varje medarbetare arbetade i tolvtimmarsskift."

Under den stora skogsbranden i Västmanland 2014 arbetade personal från Svevia bland annat med att spärra av och reparera vägar. En av de som kallades in var Krister Johansson, platschef i Fagersta som själv evakuerades från branden.

- Jag bor i Norberg som hotades av branden. Vi uppmanades därför att lämna våra hem. Under ett par dagar flyttade vi hem till en av våra vuxna döttrar som bor en bit härifrån.

Vad var ert uppdrag?

- När vi kallades in hade branden hållit på ett par dagar. Till att börja med var vårt jobb främst att agera trafikvakter och se till att inga obehöriga körde in i det brandhärjade området. Under vissa perioder var det ett mycket intensivt jobb, berättar Krister Johansson.

Hur många var ni som arbetade med branden?

- Vi svarade för åtta posteringar och var på plats dygnet runt. Varje medarbetare arbetade i tolvtimmarsskift. Ibland stod vi själva, ibland tillsammans med polisen. Periodvis hade vi igång cirka 50-60 man, varav en del hyrdes in från andra firmor.

- Krister Johansson berättar att Svevia även svarade för bland annat grustransporter in i området, skyltning av framför allt skogsbilvägarna (förbjudet för obehöriga att ta sig in), vägreparationer och trädsäkring. En del av arbetet skedde tillsammans med Försvarsmakten.

- Skog som har brunnit och som står utmed vägar måste fällas eftersom rötterna i jorden kan ha brunnit upp. Fäller man inte träden är risken stor att de rasar om det kommer en kraftig vindpust och då kan det hända allvarliga olyckor.

Möt Josefin Lundström, råvaruansvarig Svevia

Bild från brandområdet.


Om branden i Västmanland

Torsdagen den 31 juli 2014 började det brinna på ett kalhygge på gränsen mellan Sala och Surahammar i Västmanlands län.

Klockan 13 ringde en maskinförare som arbetade i skogen till räddningstjänsten i Sala-Heby och berättade att det brann på litet område. Elden fick fart snabbt och hade på kvällen spridit sig till ett 150 hektar stort område.

Räddningstjänsterna i de kringliggande kommunerna ryckte ut, men lyckades inte stoppa branden. På mindre än en vecka utvecklades den till Sveriges största skogsbrand i modern tid med 14 000 hektar förstörd eller eldhärjad skog.

Lediga jobb på Svevia

Genom tydliga prestationsmål och krävande arbetsuppgifter får du möjlighet att utvecklas och göra skillnad. Här hittar du vår aktuella jobblista.

Se alla lediga tjänster

Relaterade sidor

Läs mer om hur det är att jobba på Svevia.

Trainee och student

Hos oss får unga talanger utrymme att utvecklas och göra karriär. För dig som lockas av en utmanande vardag i en spännande miljö finns det gott om möjligheter.

Arbetsområden på Svevia

På Svevia finns många olika arbetsområden med cirka 100 olika befattningar. Vi jobbar med allt från anläggning och drift av vägar, broar, järnväg till sanering, parkskötsel och trafiksystem.