Att hålla Kungsholmen rent – ett socialt jobb

Möt Sofia Holmgren. Hon ingår i ett arbetslag som på uppdrag av Stockholms stad sköter gatorna på Kungsholmen.

Sofia Holmgren hade lovat sig själv att aldrig ta ett vägarbetaruppdrag i Stockholms innerstad. Men se hur det gick: som del i ett arbetslag som städar Kungsholmens gator är det nu just precis vad hon gör. Och stormtrivs!

Det är augustiförmiddag i Pampas i Solna och regnskurarna kommer och går över Svevias etablering. Regnet verkar ha kommit för att stanna, men jobbet att sopa gatorna måste göras ändå. Innan vägarbetare Sofia Holmgren kliver in i sin maskin, en Bucher 5006, tar hon av sig skorna. Maskinen är mycket renstädad med leopardmönstrad matta på golvet.

– Det här är mitt kontor och jag vill ju ha det lite mysigt, säger Sofia.

Sofia har jobbat på Svevia i två år. Efter studenten från estetisk linje fanns få jobb att söka. I stället började hon jobba på en kompis pappas lantbruk, där hon körde olika typer av lantbruksmaskiner.

– Det var min sambo som tipsade mig om att söka jobb på Svevia. Han är åkare, har jobbat åt Svevia och tyckte det verkade vara en trygg arbetsplats.

Sofia tycker det känns som att det finns oändligt med möjligheter på Svevia.

När Sofia blev erbjuden en tjänst på Svevia i Stockholm arbetade hon på ett lantbruk i Uppsala.

– Egentligen hade jag lovat mig själv att aldrig hoppa på ett uppdrag i en så utmanande stadsmiljö, men det var närmare hem så jag bestämde mig för att testa. Och jag trivs jättebra.

Nu ingår Sofia i ett arbetslag som på uppdrag av Stockholms stad sköter gatorna på Kungsholmen. Vilka gator som ska städas och hur ofta styrs av kunden. Arbetspassen är uppdelade i tre och fördelas mellan att köra gångbanemaskin eller vägbanemaskin antingen på dagpasset eller nattpasset eller att dagtid arbeta med manuell skräpplockning.

Innan dagens, eller nattens arbetspass startar träffas arbetslaget och får veta hur det gått för passet innan.

– Då får vi veta om de hunnit med allt, om någon maskin krånglat eller om det är något annat som är viktigt att veta. Det kan vara allt möjligt, till exempel att någon gata är tillfälligt avspärrad eller om det är något annat praktiskt vi behöver veta.

Enligt kontraktet får Svevia inte börja arbeta på gatorna förrän klockan nio. Så efter morgonens möte finns det tid att serva maskinerna, rengöra, byta penslar och fylla på vatten eller om det är något annat som behöver fixas.

– Jag brukar skölja ur och göra rent även i samband med lunchen berättar Sofia. Då vet jag att det oftast blir problemfritt resten av dagen. Om det inte blir något superstopp, som det kan bli när man sopar upp grenar till exempel.

- Jag brukar skölja ur och göra rent även i samband med lunchen berättar Sofia.

Sofia har sett det mesta i skräpväg men jobbigast av allt är pizzakartonger tycker hon. De är ibland omöjliga att plocka upp även för hennes Bucher 5006 som med sina tre snillrika snurrande borstar annars sveper in det mesta till sugen som sitter i mitten under förarhytten.

Under hösten väntar nya utmaningar för Sofia som ska vidareutbilda sig till arbetsledare.

– Det är min platschef, Jonas Sandén, som har uppmuntrat mig att vidareutbilda mig. Under utbildningstiden kommer jag att få möjlighet att även vara inne på platskontoret för att få perspektiv på det vi lär oss på utbildningen. Jag tror det kommer att bli både roligt och lärorikt. Det är kul att få möjligheten att utbilda sig.

Sofia tycker det känns som att det finns oändligt med möjligheter på Svevia.

– Jag känner att om jag hittar rätt uppdrag kan jag tänka mig jobba på Svevia resten av livet. De satsar på sina medarbetare och det finns så många sätt att utvecklas, säger hon.

Men just idag trivs hon bra där hon är. Hon har kommit fram till Atterbomsvägen i Fredhäll, molnen skingras och solen flödar plötsligt över en av Stockholms vackraste utsikter.

Sofia pratar om sitt jobb på ett sätt som gör det uppenbart att hon gillar det hon gör. De manuella passen och plocka skräp har också sin tjusning. Det är omväxlande mot att köra maskin samtidigt som hon får kontakt med människor på gatan.

– Många kommer fram och frågar mig om saker, eller vill bara prata. Jag har också lärt känna personer som är hemlösa och som berättar om sina liv för mig.

– Sen finns det tyvärr också folk som klagar, men jag möter många fler trevliga människor än otrevliga. Jag tycker om att ta del av vad folk tycker och tänker. Jag kanske inte kan förändra det som folk har åsikter om, men jag kan i alla fall lyssna.

Lediga jobb på Svevia

Genom tydliga prestationsmål och krävande arbetsuppgifter får du möjlighet att utvecklas och göra skillnad. Här hittar du vår aktuella jobblista.

Se alla lediga tjänster

Relaterade sidor

Läs mer om hur det är att jobba på Svevia.

Möt våra medarbetare

Här möter du några av våra medarbetare som berättar hur en helt vanlig dag kan se ut på Svevia.

Karriärvägar

På Svevia erbjuder vi karriärer inom många olika verksamheter bland annat anläggning, drift, beläggning, marksanering och inom flera av våra affärstödjande verksamheter.