Christian Högström, Entreprenadingenjör

Christian är entreprenadingenjören som gick från trainee till att få bygga en toppmodern bitumenemulsionsfabrik.

Utifrån är det omöjligt att veta vad som sker innanför väggarna på den gula byggnaden. Men det som döljer sig på insidan är en toppmodern bitumenemulsionsfabrik som betyder mycket för både Svevia och Sveriges vägar. Men vi tar det från början.

Christian Högström avslutade sina studier i Linköping 2015 och sökte då flertalet traineetjänster.

– Jag sökte brett, men det blev Svevia.

När traineetiden led mot sitt slut blev han erbjuden en tjänst som entreprenadingenjör på Svevias division Beläggning (numera Industri) och inom Emulsionsverksamheten.

– Som entreprenadingenjör gör jag väldigt många olika saker. Det är allt från administrativa uppgifter till skyddsronder, ansökningsprocesser, projektplanering och att bygga nytt.

Den gamla fabriken hade gjort sitt och renoveringskostnaderna skulle bli för höga.

– Vi skulle ha byggt på annan plats i Örebro från början. Men vi fick nej på grund av att området är ett vattenskyddsområde. Då gällde det för oss att hitta en ny tomt. Det gjorde man och när alla tillstånd och bygglov var godkända påbörjades arbetet.

– Det fanns ingenting på platsen förutom en jordhög, så vi började från grunden med markarbete. Det har hela tiden varit nya saker jag har behövt lära mig under tiden.

Christian Högström utanför Emulsionsfabriken i Örebro

Svevia har sammanlagt fyra bitumenemulsionsfabriker i Sverige och Örebrofabriken
täcker behovet för hela Mellansverige.

– Den innebär att vi har kunnat öka fabrikens produktionshastighet med 50 procent. Vi har dessutom möjlighet att göra produkter som ligger långt fram i utvecklingen. När man skulle gå från det gamla systemet till att utveckla högteknologiska produkter krävdes helt enkelt en ny och uppdaterad fabrik.

– Fabriken är planerad långsiktigt. Den har möjlighet till snabbare flöde med leveranser till och från fabriken. Det är bättre logistik för kunder samt bättre arbetsmiljö för de anställda. Dessutom kan vi nu producera vintertid, det har vi inte haft möjlighet till förut.

En plan för framtiden fanns redan under traineetiden

Möjligheten att blanda olika sorter bitumenemulsioner och producera utifrån kundens behov är framöver något som kommer att vara självklart. Arbetet har varit väldigt roligt tycker Christian. Han förstår i dag att planen fanns för honom redan under traineetiden.

– Det är klart att det planerades redan då. Jag har min chef Patrik Malmberg att tacka för väldigt mycket. Han har stöttat och gett mig chansen. Jag kan säga att det har varit helt avgörande för att jag ska ha velat fortsätta.

Utmaningarna har under arbetets gång varit ganska många, men Christian känner att de har utvecklat honom.

– Att till exempel hantera entreprenörer och att få deras agenda att gå ihop med min har gett mig nya erfarenheter. Men allt har alltid gått att lösa.

Fabriken kommer göra så att Svevia får det enklare att komma in på både kommun- och privatmarknaden.

– Bitumenemulsion är både mer effektiv och miljövänlig eftersom det inte krävs lika mycket energi under tillverkningen jämfört med asfalt.

Christian och hans team vill bredda användningsområdet för deras produkter.

– I dag används bitumenemulsion på vägsträckor som trafikeras av 3 000 – 4 500 bilar per dygn. Vår produkt klarar upp till 10 000 bilar per dygn.

Nu gäller det att lägga bort de smutsiga skyddskläderna och svida om till säljarkostymen. Nu ska nämligen Christan ut och sälja in produkten på marknaden.

– Det gäller att förvalta den här chansen. Jag tror att vi kommer att utöka vår marknad och se stora förändringar framöver.

Lediga jobb på Svevia

Genom tydliga prestationsmål och krävande arbetsuppgifter får du möjlighet att utvecklas och göra skillnad. Här hittar du vår aktuella jobblista.

Se alla lediga tjänster

Relaterade sidor

Läs mer om hur det är att jobba på Svevia.

Trainee och student

Hos oss får unga talanger utrymme att utvecklas och göra karriär. För dig som lockas av en utmanande vardag i en spännande miljö finns det gott om möjligheter.

Arbetsområden på Svevia

På Svevia finns många olika arbetsområden med cirka 100 olika befattningar. Vi jobbar med allt från anläggning och drift av vägar, broar, järnväg till sanering, parkskötsel och trafiksystem.