Av Paulina Sjöholm den 18 maj, 2020

Snart är sommaren här!

Fågelkvitter, blommande körsbärsträd, nyvakna humlor och sopade gator, det är bara några av alla härliga vårtecken som vi har fått ta del av den senaste tiden här i Stockholm. Jag tänkte ägna det här inlägget till att skriva lite om det sistnämnda.

Under vintersäsongen halkbekämpar vi körbanor, gångbanor, cykelbanor, torgytor och trappor på både Östermalm och Kungsholmen. Vi använder oss av bland annat sand för att bekämpa halkan, när vintern sedan är över och sanden inte längre behövs påbörjas ett nytt arbetsmoment: Sandupptagningen. Arbetet är omfattande och pågår både på dagen och natten i en period på några veckor.

För att vi ska få upp sanden från marken krävs det att en hel del maskiner och människor samarbetar. Marken måste först blötläggas för att det inte ska damma när sopmaskinerna och blåsarna kommer och ska göra sitt jobb. Det är lite som ett pussel som ska läggas, där alla bitarna har sin plats.

Det finns många utmaningar med att arbeta i innerstadsmiljö, vet ni hur många hinder vi dokumenterade bara på Östermalm under sandsopningen? 1500st! Vad är då ett hinder? Jo det kan vara allt ifrån en felparkerad bil till ett byggarbete som försvårar vår arbetsuppgift.

Det har varit väldigt lärorikt att få vara med och planera, leda, dokumentera och rapportera sandsopningen. Jag är väldigt stolt över att ha fått förtroendet att ansvara för stora delar av sandsopningen på Östermalm. Alla fina bilder som är med i det här inlägget är tagna av två av våra duktiga yrkesarbetare, Sofia Holmgren och Angela Carlsson!

Jag vill avsluta med att länka till en film från Stockholms stads hemsida, den är inspelad under förra årets sandupptagning på Stora Essingen.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=60&v=FlIRlaACUkU&feature=emb_logo

Ta hand om er!

/ Paulina

Paulina Sjöholm

Trainee Drift, Stockholm norr

Utbildning/övrigt:Civilingenjör i Industriell Ekonomi med specialisering inom optimering och logistik, Umeå Universitet