Tekniksprånget

Svevia vill bidra till att fler vill bli ingenjörer.

Tekniksprånget på Svevia

Genom Tekniksprånget får du som funderar på att studera vidare till ingenjör möjlighet att testa på yrket under fyra månader. Innehållet för praktikplatsen kan variera men gemensamt är att du får en fördjupad inblick i vad det innebär att arbeta som ingenjör i byggbranchen och uppleva alla de möjligheter som kommer med yrket.

Vem kan söka?

För att söka ska du antingen gå sista terminen i trean eller ha gått ut gymnasiet med godkänt i matematik, fysik och kemi. Du ska vara behörig till en ingenjörsutbildning. Du kan även söka om du gått tekniskt basår eller IB och har motsvarande kurser.

Svevia vill bidra till att fler vill bli ingenjörer

Statistiska centralbyrån (SCB) räknar med en brist på över 50 000 ingenjörer i Sverige år 2030. Därför behövs satsningar som Tekniksprånget, för att inspirera ungdomar till att vilja utbilda sig inom ingenjörsyrket och att förstå vad det handlar om. För Svevia är det en förmån att vara med och bidra till framtida kompetensförsörjning av ingenjörer. Samtidigt som vi ser att vi får in en värdefull medarbetare som kan se vår verksamhet med nya ögon.

Kort om Tekniksprånget

Tekniksprånget drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av Skolverket. Kortfattat samordnar de praktik för ungdomar som nyligen gått ut gymnasiet. Som Tekniksprångare får man fyra månaders avlönad praktik inom ett ingenjörsrelaterat område.

Ansökan

För praktik på hösten brukar ansökningsperioden vara från mitten av april till mitten av maj, och för praktik på våren brukar ansökningsperioden vara från mitten av oktober till mitten av november. Ansökan gör du via Tekniksprånget.

Lediga jobb på Svevia

Genom tydliga prestationsmål och krävande arbetsuppgifter får du möjlighet att utvecklas och göra skillnad. Här hittar du vår aktuella jobblista.

Se alla lediga tjänster

Relaterade sidor

Läs mer om hur det är att jobba på Svevia.

Svevias traineeprogram

Svevia erbjuder ett traineeprogram på 12 månader – för dig som vill utvecklas som ingenjör och skapa samhällsnytta som ledare och specialist på väg.

Arbetsområden på Svevia

På Svevia finns många olika arbetsområden med cirka 100 olika befattningar. Vi jobbar med allt från anläggning och drift av vägar, broar, järnväg till sanering, parkskötsel och trafiksystem.