Av Hanna Kram den 7 februari, 2020

Som trainee på Anläggning

Efter en mycket grå höst och den där singulära vinterveckan början man se de första vårtecknen. Gjutningar i vårsolen, vårstädning av verktygscontainrarna, till och med ett och annat uppkavlat varselbyxsben. Vi går äntligen mot ljusare tider!

Precis som Paulina skrev i sitt förra inlägg vill även jag påminna att ansökan för traineeprogrammet 2020 är öppen. Sista ansökningsdag är 29 februari så än finns det gott om tid att slipa på CV:t. Men kom ihåg, tiden springer lätt iväg så lägg en påminnelse i kalendern, i telefonen eller helt enkelt skriv det på en post-it lapp och sätt den på dörren. Men varför ska man söka Svevias traineeprogram undrar ni. För att ge lite inspiration kommer jag nu berätta vad jag har gjort under min traineetid på anläggning fram till nu.

Erfarenheter av verkligheten

Efter en inledande kick-off med traineerna samt en vecka med ledarskapsutbildning hamnade jag sedan i metropolen Hindås. För att kunna planera arbeten underlättar det om man vet hur arbetena utförs. Därför började min traineetid tillsammans med yrkesarbetarna i den praktiska delen av produktionen. Jag fick vara med i alla möjliga arbetsmoment. Allt från att klippa, bocka och naja armeringsjärn till att köra hjullastare, grävmaskin och dumper. I stort sätt, allt jag ville testa fick jag testa. Med guidning av alla fina yrkesarbetare lärde jag mig otroligt mycket om hur byggnation verkligen går till.

Gjutdag i Hindås.

Jag testar att köra dumper. Så roligt!

Vart är vi på väg?

Som stor fantast av tv-programmet På Spåret uppskattar jag runt resandet i vårt avlånga land som traineeprogrammet har gett. Traineeträffar, kurser, studie- och platsbesök har alla erbjudit nya platser att uppleva. Tack vare av mina resor kunde jag smacha in en 10 poängare. Vi är ju på väg till Karlstad, där var jag på platsbesök förra veckan!

På studiebesök hos Niklas i en av hans bergtäkter

På studiebesök hos Niklas i en av hans bergtäkter.

Platsbesök i Karlstad med seriös stegmätning.

Anbud/Kalkyl

I december bytte jag arbetsplats och förflyttade mig in till kontoret i Göteborg. Division Anläggning driver infrastrukturprojekt, men hur får vi egentligen projekten? Jo, det hela börjar med ett marknadsmöte. På marknadsmötet är jag med och diskuterar de projekt ute för upphandling som Svevia skulle vilja bygga. Projekt som passar divisionen går sedan vidare till kalkylavdelningen. På kalkylavdelningen är jag med och går igenom förfrågningsunderlag, tekniska beskrivningar, mängdförteckningar och ritningar för olika projekt. Jag är även med i arbetet att prissätta projekten och beräkna tidsåtgången på varje delmoment i projekten. Allt arbete resulterar till slut i ett anbud med en anbudssumma vilket är det pris vi vill ha i ersättning från beställaren för att utföra byggnationen. Jag fick uppdraget att lämna in det senaste anbudet, trycka på skicka in knappen. Nu är det bara att vänta på att beställaren ska besluta om vem av alla anbudsgivare som får jobbet.
Hoppas, hoppas, hoppas att det blir vi.

Min vackra arbetsplats på Grimbokontoret i Göteborg.

Ett världsunikt projekt

Svevia utför just nu ett underhållsprojekt på Tjörnbron. Kablarna som förbinder brobanan och pylonerna har i vissa fall angripits av rost och behöver bytas ut. Kabelbyte på en snedkabelbro har aldrig tidigare gjorts vilket gör att Svevia är först i världen med att utföra detta arbete. Intresset från andra länder har varit stort. Bland annat har brospecialister från Japan intresserat sig i hur arbetet på Tjörnbron utförs.
I min roll som trainee har jag möjligheter som många andra inte har. Vill jag besöka eller testa någonting handlar det bara om att våga fråga. Sagt och gjort fick jag och min traineekollega Niklas vara med en natt ute på Tjörnbron när en 2,5 ton tung kablel byttes. Det var en upplevelse som bara ett fåtal får uppleva under sitt liv.

Den nya kabeln monteras uppe i en av pylonerna. Vilken utsikt, även om det är mörkt.

Den nya kabeln hissas upp med kranbilar och vajrar.

Som ni ser ger traineeprogrammet många varierade upplevelser. Man får göra olika arbetsmoment, testa på olika yrkesroller och får en bred kunskapsplattform att stå på. Hoppas detta inlägg har inspirerat till att söka till traineeprogrammet 2020. Vem vet, kanske är det just du som får platsen som ny trainee på Anläggning Göteborg.

Här finns en länk till ansökan trainee 2020.
https://jobb.svevia.se/jobs/788151-svevias-traineeprogram-2020

Till dess att vi hörs igen. Ha det gött!

Kram, Hanna Kram

Hanna Kram

Trainee Anläggning, Göteborg

Utbildning: Högskoleingenjör i byggnadsteknik. Linköpings universitet, campus Norrköping