Av Amanda Fagerström den 25 januari, 2019

Uppstart av Svevia Innovation Lab m.m.

Ni som har läst bloggen tidigare har kanske hört talas om Svevia Innovation Lab (SIL). Om det här är första gången du är inne på bloggen så ska jag försöka förklara vad det är och vad vi gjort i SIL hittills.

Svevia Innovation Lab

SIL är ett initiativ med syftet att öka innovationskraften på Svevia och där vi traineer är huvuddeltagare. Genom att få in problem från hela organisationen, som man sedan fördjupar sig i, är förhoppningen att komma hela vägen till en prototyp som man slutligen kan testa och utvärdera. Det hela började i november med en storslagen kick-off med inspirationstalare och möjligheten att testa lite cool teknik som VR och AR. Vi kommer att ha aktiviteter i SIL hela vägen fram till augusti, så detta kommer ni garanterat få höra mer om framöver.

Förra fredagen var det i alla fall dags för det första "riktiga" momentet i SIL. Inför mötet hade vi alla fått i uppgift att identifiera några problem som vi stött på under vår tid här. Dessa problem klustrades sedan ihop till ett antal problemområden som vi nu i grupp kommer fördjupa oss ytterligare i; varför har problemet uppkommit, varför existerar det fortfarande, hur utbrett problemet är osv. Tanken är att vi nästa gång ska presentera och diskutera den djupare förståelsen av problemen, så att vi sedan kan gå vidare och börja generera förslag och idéer till lösningar.

SIL är verkligen en unik del i traineeprogrammet på Svevia. Om du också tycker att innovation och digitalisering verkar kul skulle jag absolut rekommendera dig att söka.

SIL kick-off

SIL Kick-off

SIL kick-off

Vad händer annars?

SIL är självklart inte det enda som händer på jobbet (även om det är en väldigt rolig del av det).

Just nu är jag ansvarig för ett projekt där vi ska digitalisera alla våra beställningar från IT, så som beställningar av datorer, applikationer, eller skrivare. Det är ett ganska litet och avgränsat projekt men trots det finns det utmaningar vilket gör det väldigt lärorikt och kul.

Den här veckan har jag också gjort ett personlighetstest, kallat DISC, som vi ska använda om två veckor när vi ska åka på modul 2 i ledarskapsutbildningen. Det kommer bli väldigt spännande! Mer om det får ni säkert höra när Alexander bloggar.

Precis som tidigare försöker jag ge mig ut på besök i verksamheten för att verkligen få en förståelse för vår affär och våra processer. Här är lite bilder från när jag besökte Lisa (trainee 2017) på asfaltverket vid Arlanda.

Asfaltsverket vid Arlanda

Utsikt

Utsikten från toppen på verket - självklart med ett flygplan i bilden

Nästa vecka är det dags för Filip Nyberg att blogga. Titta in då!

Glöm nu inte att söka till Traineeprogrammet. Sista ansökan är den 31 januari.

Amanda Fagerström

T18

Utbildning: Civilingenjör Maskinteknik med inriktning Innovationsledning och produktutveckling, Kungliga Tekniska Högskolan