Daniel Lundström

Under sina tolv år på Svevia har Daniel Lundström sett stora förändringar i både it-branschen och på Svevia.

Daniel är spindeln i
it-nätet

It-arkitekten Daniel Lundström förvandlar data till appar och rapporter som förenklar arbetet ute i verksamheten. Från arbetsplatsen på Piteå vägstation varvar han vardagliga it-frågor med det större helikopterperspektivet

Text: Simon Eliasson Foto: Simon Eliasson

Publicerad:

It-arkitekt Daniel Lundström har just fyllt koppen i fikarummet vid Piteås vägstation när en kollega på division Drift söker upp honom för att fråga hur det går till att beställa en ny dator. Daniel hjälper gärna till, även om hans normala perspektiv på it-frågor är ett helt annat.

– Det är det som är så fint med att sitta här, nära verksamheten. Jag får vara bred och ta tag i allt möjligt, samtidigt som jag ska ha helikopterperspektiv på hela it-verksamheten, säger Daniel.

Under sina tolv år på Svevia har Daniel Lundström sett stora förändringar i både it-branschen och på Svevia.

– I början handlade it-uppdraget väldigt mycket om att se till att ”hålla lampan tänd”, så att säga. Se till att det fanns datorer och att enskilda program och mjukvaror fungerade som de skulle.

Utvecklingen de senaste åren har gått mycket mot molnlösningar som levereras av externa aktörer. Leverantören ser till att lampan hålls tänd medan Svevias it-avdelning kan fokusera på annat.

Daniel Lundström i dialog med en kollega.

Som en spindel i nätet mellan den operativa verksamheten och it-avdelningen så gäller det att ha örat mot marken. Det är där allt börjar, med att någon får en idé eller noterar något som skulle kunna göras smidigare med hjälp av tekniken.

Hur data blir appar och rapporter

– I dag jobbar vi mest med att se till att information kan flöda mellan de här olika systemen, både internt men också externt, mot uppdragsgivare och myndigheter. Det kan exempelvis handla om rapportering av koldioxidutsläpp eller att i realtid rapportera var våra fordon är.

Rollen som it-arkitekt jämför Daniel med den traditionelle arkitektens.

– Om du ska bygga ett hus kan du skicka in en snickare och så blir huset byggt. Men någon måste fundera över frågor som: Hur ser tomten ut? I vilket sammanhang ska det här huset stå? Det är samma sak här. Vi har en massa olika it-system och it-tjänster, det gäller att få dem att fungera tillsammans.

Han är en del av ett team med sex andra it-arkitekter där var och en ansvarar för olika delar av verksamheten.

– Det går från det mest grundläggande – information av olika slag – och sedan som lager i en lök upp till slutanvändaren. Mitt område är ganska högt upp, nära användaren. Jag jobbar med hur man kan ta datan, informationen, och göra appar, rapporter eller andra tillämpningar av den.

It-avdelning ser till att verksamheten flyter på

It-avdelningen förvaltar, underhåller och upprätthåller system och tjänster så att Svevia kan genomföra sin verksamhet på bästa möjliga sätt. Organisationen är uppdelad i tre enheter:

Infra- och driftenheten: Ser till att det nns en fungerande it-infrastruktur och it-arbetsplats för alla medarbetare. Tillhandahåller också Svevias servicedesk.

Utvecklingsenheten: Utvecklar nya och förvaltar existerande applikationer och system.

Arkitekturenheten: Tar fram hållbara och långsiktiga lösningar som passar in i Svevias målarkitektur och som i sin tur säkerställer it:s leverans

Digitala ambassadörer

Som en spindel i nätet mellan den operativa verksamheten och it-avdelningen så gäller det att ha örat mot marken. Det är där allt börjar, med att någon får en idé eller noterar något som skulle kunna göras smidigare med hjälp av tekniken.

– Det kan vara så att man i något läge använder en massa post-it-lappar som skickas fram och tillbaka. Om en lapp försvinner eller är oläslig så blir det naturligtvis inte bra.

Om det går att standardisera sättet som uppgiften utförs på och använda befintliga system, i vissa fall till och med befintlig data, så blir det både mer konsekvent och säkert.

Just nu jobbar Daniel med projektet Svevias digitala ambassadörer, där ett sextiotal anställda ska väljas ut och få utbildning i att skapa rapporter och appar. Projektet sjösätts vid årsskiftet och tanken är att ambassadörerna ska styra utvecklingen och hitta tillämpningar inom Svevia där appar kan komma till sin rätt.

– Det handlar inte om att alla ska börja skriva egen kod. I dag finns hjälpmedel som gör att man i princip ”drar och släpper” de funktioner man vill ha, vilket gör det enkelt att skapa appar för olika ändamål, förklarar han.

Samtidigt lyfter han vikten av att skynda långsamt och utbilda ordentligt.

– En fälla vid utveckling av nya system är att man skapar en lösning utan att ha förstått hela bilden av vad som ska åtgärdas. Det kan leda till mycket frustration hos användaren.

Daniel Lundström, Svevia

Daniel Lundström, it-arkitekt på Svevia

Daniel Lundström

Utbildning: Civilingenjör datateknik, Luleå tekniska universitet.

Yrkesbakgrund: Tio år på lokalt it-företag med arbete inom GIS-system, tolv år på Svevia.

Arbetsuppgifter:Se till att Svevia kan följa upp och analysera sin verksamhet, att utveckla appar och system som stödjer Svevias arbetsprocesser.

Läs också:

Minskad miljöbelastning med sensorer i avfallskärl

Bättre vägunderhåll med AI och smart digital teknik

Vårt erbjudande:

Vägunderhåll

Svevia är marknadsledande på vägunderhåll i Sverige och underhåller stora delar av det svenska vägnätet på uppdrag av exempelvis kommuner, trafikverket och privata aktörer.

Missa inget!

Ifokus får du en inblick i våra projekt, möter specialisterna bakom projekten och får intressanta spaningar från branschen. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg.

Ifokus får du en inblick i våra projekt, möter specialisterna bakom projekten och får intressanta spaningar från branschen. Prenumerera på
vårt nyhetsbrev och få de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg.