Lastbil med utrustning för snöröjning och halkbekämpning. Foto: BM systems

Bättre förarmiljö med utvecklad app för vinterarbete

I dagarna har mjukvaruföretaget BM-systems släppt en nyhet om att deras app BM Combo har blivit godkänd för installering i Volvos lastbilar. Svevia har samarbetat med BM-systems i utvecklingen av appen. Magnus Sjöström som är verksamhetsutvecklare på Svevia förklarar närmare vad appen används till.

Magnus Sjöström, Svevia.

Magnus Sjöström, Svevia. Foto: Anna Hållams

Svevia har deltagit i tester för en app som heter BM Combo från BM systems. Vad är det för app?

Det är en befintlig app som vi och några av de andra vägentreprenörerna använder för att digitalt registrera åtgärder som plogning och halkbekämpning. Alltså vad vi har utfört och på vilka sträckor. Den registrerar också mängden salt som lagts ut vid halkbekämpning. Genom appen skapas sedan ett underlag som vi rapporterar till Trafikverket.

Men om appen redan används, vad är det då som är nytt?
BM Combo har blivit godkänd av Volvo i appen My business som ska lanseras i år. Alla appar som du lägger in i Volvos miljö måste vara godkända – ungefär som Svevias it-avdelning alltid godkänner program och lösningar i Svevias it-miljö. Nu har Combo-appen blivit en godkänd app i Volvos lastbilar.

 

Färre felkällor och bättre förarmiljö

Varför är det så bra?
Den största fördelen är att förarmiljön förbättras. Maskinföraren behöver inte ha appen installerad på en telefon eller padda utan allt finns direkt i lastbilens befintliga miljö. Föraren slipper hålla på med programvaran på mobil och surfplattor som också oturligt kan gå sönder eller laddas ur. Möjligheten till felkällor minskar och utan behov av laddare och hållare blir förarmiljön renare och mer bekväm.

Eftersom Volvos programvara My business endast fungerar i de mest moderna lastbilarna från Volvo så sker förbättringen i takt med att lastbilarna som används för vägunderhåll byts ut och blir modernare.

Vilken är Svevias roll i testerna?
Svevia är med och driver den tekniska utvecklingen för digital uppföljning av vintervägunderhåll. Combo-appen är bara ett exempel på digitala lösningar som BM-system har utvecklat i samarbete med oss. Testerna har utförts hos en av våra underentreprenörer på driftområde Norra Bohuslän.

Text: Annika Enström
Foto: BM systems