Artikel bild

Svevia får kommunala uppdrag för vägmarkering

Under våren har Svevia räknat till sig ett flertal kommunkontrakt gällande vägmarkeringar. Hittills handlar det om uppdrag för kommunerna Botkyrka, Vetlanda, Lerum, Karlskrona, Höganäs, Örnsköldsvik, Linköping, Strängnäs och Uppvidinge.

– Uppdrag för våra kommunala kunder är alltid förknippade med samarbete på en lokal nivå där dialogen är tätare och där vi kommer närmare slutkunden, kommunens innevånare. Ofta handlar uppdragen inte bara om att måla vita linjer längs vägarna, utan om målning av övergångsställen, gång- och cykelbanor, parkeringsplatser och andra offentliga ytor. Vi brukar även få uppdrag på skolgårdar där vi målar allt möjligt från nyckelpigor, en spelplan eller hopphage, säger Martin Rydell, Svevia.

För att måla vägmarkeringar längs de stora vägarna används lastbilar som blandar färgen direkt på flaket. Vägmarkeringens färg eller termoplast som det egentligen heter, appliceras på vägen med munstycken bakom bilen som regleras genom en styrenhet i förarhytten. För de mindre uppdragen som ofta utförs i kommuner appliceras färgen manuellt med handläggning.

– Sedan förra året kan vi erbjuda våra kunder handläggningsfordon där färgblandaren är helt batteridriven och laddas med solceller. Ett mer miljövänligt och mycket uppskattat alternativ bland just kommunkunder. Förutom att den är miljövänlig så är det också ett bullerfritt alternativ som uppskattas för uppdrag i tät stadsmiljö, säger Martin Rydell.

Uppdragen omfattar cirka 200 ton termoplast är tillsammans värda cirka 10 miljoner kronor

Fakta om vägmarkering

  • Vägmarkering är det korrekta namnet för de linjer som i dagligt tal kallas väglinjer
  • Förutom linjer kan vägmarkeringar vara olika typer av symboler som till exempel anvisar familjeparkering, parkering för rörelsehindrade eller parkeringsförbud
  • Färgen som används är en termoplast
  • I Linköping har Svevia en egen fabrik för tillverkning av termoplast

Presskontakt