Artikel bild

Svevia fortsätter sköta vägarna inom Arjeplog

Under de närmaste fyra åren kommer Svevia att fortsätta sköta vägunderhållet i Arjeplog. Totalt handlar det om 640 kilometer väg varav 17 kilometer sträcker över kalfjället mellan Merkenäs och norska gränsen, där det råder hårt väder under stora delar av vintersäsongen.

Uppdraget omfattar basunderhåll året om och dygnet runt på de allmänna vägarna inom Trafikverkets driftområde Arjeplog. Området består av klassiskt inlandsklimat och ren fjällmiljö vilket gör att variationen på vädret växlar kraftigt inom driftområdet. Stora dalgångar med sjöar och stora vattendrag gör att det ofta skapas besvärliga snödrev längs vägar som boende och näringsidkare i området är helt beroende av ska fungera.

– Området trafikeras framförallt av skogsnäringen och fjällturister året om, vintertid ökar trafikbelastningen avsevärt genom biltestindustrin och deras vintertestverksamhet. Variationen i geografi och klimat inom området är utmanande och kräver god lokalkännedom. Det här är också en del av landet där alla vägar alltid måste fungera, helt enkelt för att det är långa avstånd och för att det inte finns några alternativa vägar mellan orterna, säger Robert Nyhlén, Svevia.

Unikt för området är vägstationen i Merkenäs som ligger på kalfjället 12 mil från Arjeplog som är närmaste ort.

– Här krävs det kännedom om förutsättningarna för hur snabbt vädret kan skifta på fjället. Personalen som arbetar här har stor erfarenhet och rutin med mandat att fatta beslut om att stänga av med vägbom när vädrets makter tar över. Vid behov utför de kolonnkörning för trafiken till och från Norge när vädret är hårt men ändå tillräckligt körbart, säger Robert Nyhlén, Svevia.

Vintertid ligger störst fokus på vintervägunderhåll. Under vår, sommar och höst utförs löpande arbete med små och stora underhållsåtgärder av vägarna och utrustningen i vägområdet. Arbetet sker i tät dialog med Trafikverket för ett långsiktigt hållbart vägunderhåll med säkra och framkomliga vägar.

Kontraktet sträcker sig över fyra år med möjlighet till två års option och är värt cirka 38 miljoner kronor per år.

Presskontakt