Artikel bild

Svevia asfalterar landningsbanan på Kiruna flygplats

Asfalten på Kirunas flygplats behöver bytas ut till följd av naturligt slitage. På uppdrag av Swedavia kommer Svevia att lägga ut ny asfalt på landningsbanan och två taxibanor. Totalt ska cirka 20 000 ton asfalt läggas på en 185 000 kvadratmeter stor yta.

Åtgärden kallas för omtoppning och innebär att banorna får en ny asfaltyta som förstärks med nätarmering. Uppdraget omfattar även mark och elarbeten bland annat för att bredda banornas vändplatser samt anläggning av en utryckningsväg.

– Att asfaltera en flygplats är alltid en utmaning, ett precisionsarbete med höga krav på kvalitet och jämnhet, säger Dan Sjöman, Svevia.

Det tidsfönster som Svevia har för just utläggningsarbetet av rullbanan är begränsat till två veckor. Då ska all logistik med maskiner, material och arbete klaffa. De tillhörande mark- och elarbetena kommer att ske nattetid utspritt över en längre period under sommaren.

– Vi har tidigare utfört den här typen av arbete på uppdrag av Fortifikationsverket. Med minutiös planering, tätt samarbete med Kiruna flygplats och rutinerade medarbetare så finns det egentligen bara en sak som skulle kunna krångla till arbetet och det är vädret. Hällregnar det kan vi inte lägga asfalt, säger Dan Sjöman.

Kontraktet är värt cirka 70 miljoner kronor.

Presskontakt