Artikel bild

Svevias Maria Wester är nominerad till årets CIO

När årets vassaste it-chef ska utses är Maria Wester, it-chef på Svevia en av de nominerade. Som it-chef på Svevia har hon framgångsrikt lett arbetet med bolagets digitala transformation.

Arbetet har varit omfattande och sträckt sig från stora investeringar för att uppdatera teknik och system till att skapa förutsättningar för att göra digitalisering till en naturlig del i en bransch med storskalig produktion och små marginaler.

– För ett bolag som Svevia handlar allt om operationell effektivitet. Verksamheten är bred från tillverkning och försäljning av ballast, asfalt och termoplast till att driva komplicerade infrastrukturprojekt med en mängd olika variabler som påverkar affären. Därför har vi lagt ner mycket tid på att arbeta tillsammans med verksamheten. I Svevia är it inte en del av kärnverksamheten – men genom att kollaborera, samverka har vi skapat förutsättningar för en affärsdrivande digital utveckling av det som är vår kärnaffär – vägar och infrastruktur, säger Maria Wester, it-chef på Svevia.

Idag har Svevia etablerat en agil organisation som arbetar med löpande utveckling, effektiv support och genomför en snabb koncernövergripande digital transformation. Trots det lägger bolaget en mindre it-krona per anställd än likvärdiga bolag.

– Vi är väldigt nogsam med våra investeringar och bestämmer tillsammans med verksamheten exakt vilka områden vi ska satsa på. Samtidigt som vi ska möta enskilda behov inom bolaget måste vi också vara överens om hur Svevia ska utvecklas för att ha en bestående och utvecklande affär på sikt. Då är digitalisering precis som hållbarhet ett av de viktigaste fokusområdena, säger Maria Wester.

Om nomineringen till Årets CIO säger Maria att hon är glad och tycker det är roligt.

– Mina medarbetare och kollegor förtjänar all uppmärksamhet de kan få för de förutsättningar som de skapar. Och jag känner tacksamhet för att jag varje dag får arbeta med dem i den miljö som präglar Svevia: Vi är snälla, hjälpsamma och samarbetar med varandra vilket också är en verkligt bra utgångspunkt för utveckling och innovation.

Det är Dagens industri som för första gången delar ut utmärkelsen Tech Excellence Awards. Det sker i anslutning till konferensen IT & Strategi på Grand Hôtel i Stockholm den 12 oktober. Konferensen samlar årligen omkring 300 CIO:er och andra tunga beslutsfattare med ansvar för näringslivets digitala transformation.

Presskontakt