Artikel bild

Svevias stege minskar risken för fallolyckor

För att öka säkerheten i samband med underhåll av till exempel vägskyltar har Svevia tagit fram en helt ny typ av stege. Stegens ben kan justeras efter underlaget, den kan spännas fast mot en skyltstolpe och har en praktisk avlastningsyta.

I samband med utbyte eller underhåll av vägskyltar behöver Svevias vägarbetare ofta kliva upp på en stege, lutad mot en stolpe och på ett ojämnt underlag, till exempel en dikeskant.

– Det är instabilt och risken att stegen tippar är stor. Och även om den inte tippar är det ostadigt och svårare att utföra sitt uppdrag om det är instabilt, förklarar arbetsmiljöingenjör Jan Salkert.

Han berättar att det sedan tidigare finns en lösning som kan hakas fast på en stolpe, men att det idag finns flera olika typer av stolpar där den inte fungerar.

Nu har Svevia tagit fram en ny variant som är lättare, vikbar och där respektive ben kan justeras höjdmässigt. Fästanordningen fungerar också som en avlastningsyta där det går att lägga ifrån sig skyltfästen, skruvdragare eller annan utrustning. Stegen spänns fast runt stolpen med hjälp av ett spännband.

Andreas Isaksson, yrkesarbetare och skyddsombud på Svevias driftområde Fagersta, är mycket nöjd med den nya stegen.

– Den är suverän. När jag tidigare skulle byta ut en skylt eller liknande hände det flera gånger att jag vinglade till. Det är sällan det är plant där vi arbetar. För det mesta lutar det åt något håll. Genom att man både kan justera och spänna fast stegen blir den stabil. Jag är mycket nöjd.

Arbetsmiljöingenjör Jan Salkert hoppas att stegen ska bli en flitigt använd stege i hela branschen.

– När det gäller lösningar som skapar bättre säkerhet för branschen finns det ingen anledning att konkurrera – att dela med sig och vara generös med säkra lösningar gynnar alla.

För ytterligare information:
Jan Salkert, arbetsmiljöingenjör, division Drift, Svevia, telefon: 070 – 520 50 24


Presskontakt