Underhåll av vinterväg, Arjeplog

Artikel bild

Fakta

KATEGORI

Sommar- och vinterunderhåll

KUND

Trafikverket

PLATS

Driftområde Arjeplog

UTMANING

Den enorma mängden snö i kombination med vinden som gör att vägarna drevar igen.

- I Arjeplog kan vi ha minus 20 grader samtidigt som det regnar i fjällen, berättar Platschef Ulf Lundqvist. Klimatet påverkas av att vi har fjäll, tre stora älvdalgångar för Laisälven, Skellefteälven och Piteälven och 8727 sjöar. De stora vattenmängderna gör att snön kommer sent och stannar länge.

Sommaren är kort

- För tre år sedan körde vi sista plogningen den 1 juni och den första på nästa säsong den 24 september.

Plogstation Märkenäs ligger 125 kilometer från närmste samhälle som är Arjeplog. Avståndet gör att den är bemannad dygnet runt från 1 oktober till 15 maj för att hålla riksväg 95 öppen, genomföra kolonnkörning och undsätta trafikanter som fastnar på fjället.

- Vädret i fjällen kan förändras väldigt snabbt. Det går egentligen inte att förklara utan måste upplevas, men när det snöar och blåser på fjället går det inte att se nånting. Allt är vitt, som att befinna sig i ett mjölkglas.

Extremt väder innebär extrema utmaningar

Den största utmaningen är, enligt Ulf Lundqvist, den enorma mängden snö i kombination med vinden som gör att vägarna drevar igen.

Det är inte ovanligt med utländska förare som kör helt oförberedda på fjällets förutsättningar i lågskor, vindjacka och dåliga däck.

- Även rutinerade plogförare kan fastna. När alla yttre referenser försvinner känns det som att bilen kör framåt fast den egentligen står och slirar. Intill plogstationen har Trafikverket en vänt-stuga med kök, toaletter och sovrum där trafikanter kan invänta kolonnkörning eller mer klart väder.