Bekämpa lupiner med ångbehandling

Närbild på en blomsterlupin med fordon på en väg i bakgrunden

Fakta

KATEGORI

Innovation och utveckling

SYFTE

Bekämpning av invasiv art

OM PROJEKTET

Ångbehandling av jordmassor

PROJEKTTID

Maj 2025

I ett pilotprojekt testar Svevia att med ångbehandling sanera jordmassor som innehåller lupiner. Projektet som är det första i Sverige utförs i samarbete med Trafikverket.

Lupiner en invasiv art

Lupiner är en invasiv art som kan konkurrera ut inhemska växtarter och förändra ekosystem. Trots att de ännu inte finns på EU:s svarta lista över invasiva arter pågår diskussioner om skärpta regelverk för bekämpning. Lupiner har stor spridning längs Sveriges vägar vilket gör dem till en del av Svevias arbetsvardag.

Ett pilotprojekt

I samband med ett dikningsprojekt i Nordmalings kommun uppstod jordmassor som visade sig vara fria från föroreningar, men som innehöll lupinfrön. För att undvika ytterligare sprdning av lupiner beslutade Trafikverket att massorna inte kunde återanvändas utan behandling. I ett pilotprojekt ska nu metoden att ånga jordmassor för att eliminera lupinfröna testas. Projektet utförs i ett samarbete mellan Svevia, Trafikverket och leverantören Soil Steam som tillhandahåller metodkunskap och utrustning för ångbehandling.

Utmaningar och möjligheter

Eftersom de aktuella massorna inte är förorenade omfattas de av deponiskatt, vilket gör det dyrt att deponera dem. Samtidigt är alternativen för mottagning begränsade. Transporterna är ofta långa och miljöbelastande.

Återanvändning av jordmassor vid väg och infrastrukturprojekt främjar cirkularitet, minskar behovet av nytt material och miljöbelastande transporter.

Tekniken att ångbehandla jordmassor för att sanera dem från lupinfrön har använts i Norge. Det är första gången metoden testas i ett svenskt projekt. Om metoden visar sig effektiv kan den bana väg för fler initiativ inom sanering från och hantering av jordmassor som innehåller lupiner.

Genomförande av projektet

  • Plats: Behandlingen sker vid Svevias mottagningsyta i Dova.
  • Tidplan: Jordmassorna, som togs in under hösten, ligger nu förvarade i tält för att förhindra spridning. När de tinar under våren 2024 kommer stora stenar att sorteras bort innan ångbehandlingen inleds.
  • Omfattning: Totalt ska 1 300 ton jordmassor behandlas.
  • Uppföljning: Trafikverket kommer att återanvända de behandlade jordmassorna i ett vägprojekt och följa upp om några lupiner återkommer.

Projektdeltagare

Svevia, Trafikverket och Soil Steam AS.