KATEGORI
SYFTE
OM PROJEKTET
PROJEKTTID
Att återvinna termoplastiska vägmarkeringar kan minska miljöpåverkan inom vägunderhåll. Genom innovativa metoder och materialåtervinning strävar projektet efter att skapa hållbara och effektiva lösningar för framtidens transportinfrastruktur.
Vägmarkeringar är en viktig del av trafiksäkerhetssystemet och måste uppfylla höga krav på synbarhet, hållbarhet och friktion. I Sverige används främst termoplastiska vägmarkeringar, som består av en blandning av bindemedel, fyllnadsmedel, pigment och glaspärlor. Dock medför vissa av dessa komponenter miljö- och klimatutmaningar, särskilt bindemedel från fossila källor, energikrävande glaspärlor och produktionen av titandioxid.
I takt med att mer vägmarkeringsmassa tas bort vid underhållsåtgärder har frågan uppstått om detta material kan återanvändas i nya vägmarkeringar. Idag saknas systematisk återvinning av vägmarkeringsmaterial, men projektet syftar till att förändra detta genom att utveckla metoder för insamling, analys och återanvändning.
Projektet har som mål att skapa förutsättningar för återvinning av termoplastisk vägmarkeringsmassa genom att:
På kort sikt (12–18 månader) är målet att producera produkter med upp till 10 % återvunnet material. På lång sikt (24–36 månader) strävar projektet efter att ta fram certifierade produkter med minst 10 % återvinningsandel.
Projektet omfattar fem huvuddelar:
Återvinning av termoplastiska vägmarkeringar kan ge flera positiva effekter:
Projektet finansieras genom medel från Vinnova/InfraSweden, SBUF, Svevia och Stripe Hog Scandinavia.
Projektet är en viktig del av branschens arbete för att minska miljöpåverkan från vägmarkeringar och öka hållbarheten i transportinfrastrukturen. Målet är att återvinning av vägmarkeringar ska bli en naturlig del av framtidens vägunderhåll – en lösning som både är kostnadseffektiv och klimatsmart.