
Efter 50 år behövde Smögenbron en rejäl renovering från botten av bropelarna och upp till högsta broräcke.
Från havsbotten till broräcke på Smögenbron
Smögenbron är en bekant symbol på Sveriges vackra västkust, men efter 50 år i drift krävdes en rejäl upprustning. Svevia fick förtroendet att utföra den omfattande renoveringen. Ett projekt som pågått i drygt två år med insatser utförda både högt och lågt.
Publicerad:
Smögenbron används flitigt av både biltrafik och gångtrafikanter. Väder, vindar och den strida strömmen av turister har dock satt sina spår. Bron var sliten både under- och ovanpå och när Trafikverket beslutade sig för att totalrenovera bron, gick uppdraget till Svevia.
Detaljplanering avgörande
En av projektets utmaningar var att brons befintliga skick var sämre än beräknat. Skadorna på brons undersida visade sig vara mer omfattande än förväntat och orsakade komplicerade förutsättningar för vattenbilning och betonglagningar. Dessa moment fick bara utföras i mindre zoner, med tanke på brons bärighet och på att trafiken skulle kunna passera på bron under hela byggtiden. Behovet av en detaljerad tidsplanering ökade i takt med det ökande antalet skador.
Man vet aldrig exakt vad man kan vänta sig av en så utsatt miljö.
Att ständigt vara beredd på förändringar är något som är lite typiskt för den här typen av projekt, menar Magnus.
−Man vet aldrig exakt vad man kan vänta sig av en så utsatt miljö. Bron är extremt exponerad för väder och vind och vi arbetar dessutom i en komplex trafiksituation. Såväl material som människor har transporteras högt upp i luften och med båt i strömt vatten, självklart vill det till att man är flexibel och förändringsbenägen då. Vi har utmanats rejält, men tillsammans med beställaren Trafikverket har vi lyckats lösa de knepigheter som dykt upp under projektets gång, säger Magnus.
Smögenbron
Förbinder Smögen med fastlandet i Sotenäs kommun, Västra Götalands län. Den invigdes 1970 och har sedan dess varit en central del av infrastrukturen i området.
Bron är en balkbro i betong som är cirka 400 meter lång med en höjd på cirka 35 meter över havet.
Säkerhet i varje steg
Under projektets andra etapp, under 2024, flyttades produktionen upp till själva brobanan. Här påbörjades arbetet med utbyte av brobaneplatta och kantbalkar och man monterade samtidigt ett nytt avvattningssystem, nytt väg- och broräcke inklusive ett nytt suicidskydd. Tätskiktet byttes ut, beläggningsarbetet påbörjades och bron försågs med nya övergångskonstruktioner. Den sista etappen som pågår under 2025 omfattar utöver en mängd tekniska förbättringar också helt ny belysning och nya gång- och cykelbanor. I december väntas den nyrenoverade Smögenbron stå helt färdig.
– Bron börjar verkligen ta form nu. Det är ett stort projekt men också ett viktigt sådant. Vi bygger för framtiden, och vi gör det med kvalitet i varje led. I den här utmanande miljön måste varje moment sitta exakt. Allt handlar om logistik, planering och precision. Det är oerhört viktigt att tågordningen sitter och tidsaspekten är kritisk. Men säkerheten går alltid först, riskerna bedöms dagligen och arbetet anpassas till trafik och väder, både för skydda trafikanterna på bron och alla våra medarbetare, säger Magnus.
Helhetslösning i egen regi
En av Svevias styrkor i projektet har varit möjligheten att samla resurser internt. Allt från grundläggning och betongreparation till beläggning, trafikanordningar, linjemålning och kantstensläggning utförs inom den egna organisationen. Svevias breda kompetens och erfarenhet möjliggör hantering av de utmaningar som ett renoveringsarbete av Smögenbrons kaliber medför.
–Att ha bredden under samma tak gör att vi kan agera snabbt och samordnat. Vi optimerar, stöttar varandra och skapar rätt förutsättningar. Det är så vi håller ihop ett så här stort projekt med många specialmoment, säger Magnus.
Trafik under renoveringsarbetet
Trafiken påverkas under renoveringen, men ett körfält har hela tiden varit öppet med begränsad hastighet. Under somrarna har bron varit helt öppen för att minimera störningar för turister och lokalbefolkning. Svevias planering av trafiksituationen har genomförts i nära samarbete med blåsljuspersonal och sjöräddning.
Projekt: Renovering av Smögenbron
- Renoveringen syftar till att förlänga brons livslängd och omfattar:
- Reparation av betongkonstruktionen, inklusive brostöd och lådbalkar.
- Byte av kantbalkar och installation av ett nytt broräcke inkl. suicidskydd
- Vattenbilning, robot och handlans
- Omhändertagande av bilningsvatten
- Trafikanordningar
- Spont och pålning i vatten
- Undervattensgjutning
- Målning och ytbehandling av betong och brolager
- Katodiskt skydd på stöd i vatten
- Håltagning betong
- Platsgjutna betongkonstruktioner
- Dykarbeten
- Tätskikt
- Beläggning
- Uppgradering av gång- och cykelbanor samt ny belysning.
- Projektet har en budget på cirka 100 miljoner kronor.
- Svevia utför renoveringen av Smögenbron på uppdrag av Trafikverket.
- Arbetet startade i januari 2023 och beräknas vara klart i slutet av 2025.
Läs också:
Vårt erbjudande:
Broreparationer
Svevia reparerar vi alla typer av brokonstruktioner – viadukter, ramper, rörbroar, timmervägsbroar, järnvägsbroar med tillhörande anläggningar. Och det oavsett om bron går över land eller vatten.