
Under en tioårsperiod har Svevia i tre etapper bytt ut 48 av Tjörnbrons totalt 64 kablar.
Tekniskt precisionsarbete på Tjörnbron
När Trafikverket 2013 upptäckte rostangrepp på kablarna i Tjörnbron inleddes ett tekniskt krävande och ytterst ovanligt arbete – att byta ut bärkablarna i en snedkabelbro. 2015 utförde Svevia ett provbyte av två kablar och har sedan dess haft uppdraget att i tre etapper ersätta 40 av brons totalt 64 kablar.
Publicerad:
T
jörnbron är en av Sveriges mest kända snedkabelbroar. Den 664 meter långa bron, som förbinder Almön och Källön på väg 169, invigdes 1981 – endast 18 månader efter att den tidigare bron kollapsat i en tragisk olycka. Med sina två höga pyloner i H-form bär konstruktionen upp vägen med hjälp av totalt 64 kablar.
Noggrann planering
Efter det inledande provbytet 2015 genomfördes den första etappen, där 14 kablar ersattes på den ena sidan av bron. Nästa etapp, som pågick från 2020 till 2023, omfattade ytterligare 16 kablar – denna gång på motsatt sida. I den tredje etappen tog Svevia sig an de åtta kablarna i brons mittspann – där var och en väger nästan 14 ton och mäter 161 meter i längd. I mars 2025 monterades den sista kabeln i tredje etappen. Då hade Svevia ersatt 40 av Tjörnbrons 64 kablar.
Varje moment har varit resultatet av mycket noggrann planering. Kablarna sitter parvis. För att säkra brons stabilitet har varje kabel bytts ut en i taget. I stället för att använda kran – vilket hade krävt att hela bron stängdes av – valde Svevia en metod där kablarna firas upp och ner med vinsch från toppen av pylonen.
Metod som aldrig tidigare använts
Bron är en viktig trafikled för såväl pendlare som godstrafik genom Bohuslän. För att minimera påverkan av trafiken har arbete med att byta ut kablarna därför utförts nattetid. Alltid med möjlighet för blåljusfordon att passera även under pågående arbete.
– Jag är stolt över vad vi åstadkommit tillsammans. Det är inte varje dag man får vara med och utveckla en metod som aldrig tidigare använts, och genomföra ett så långsiktigt uppdrag, säger Mats Larsson.
Att byta snedkablar är ett arbete som sällan utförs. Men på Tjörnbron har Svevia visat att det går. Med noggrann planering, teknisk kompetens och ett skickligt arbetslag har man lyckats säkra brons bärkraft för kommande decennier.
Tjörnbron
- Brokonstruktion: Snedkabelbro
- Mått: Längd 645 meter, bredd 15,5 meter, pylonernas höjd 115 meter, brospannet i mitten: 366 meter
- Geografi: Sträcker sig över Askeröfjorden på länsväg 160 som förbinder öarna Källön, Stenungsunds kommun och Almön i Tjörns kommun
- Byggår: 1980
- Historia: Ersatte Almöbron, som 1980 rasade ner i vattnet efter en påkörning av ett lastfartyg. Under några dramatiska timmar en mörk och dimmig natt saknades vägbanan på bron. Åtta personer dog innan trafiken stoppades från båda hållen.
Tjörnbron
Tjörnbron är en snedkabelbro över Askeröfjorden på länsväg 160 som förbinder öarna Källön i Stenungsunds kommun och Almön i Tjörns kommun. Den är störst av de tre broar som förbinder Stenungsund på fastlandet med ön Tjörn. De andra två broarna är Källösundsbron och Stenungsöbron. Bron invigdes 1981 som ersättning för den tidigare bron, Almöbron, som rasade 1980 efter att ha blivit påseglad av fartyget Star Clipper.
Källa: Wikipedia
Läs också:
Vårt erbjudande:
Bygga bro
All kunskap och erfarenhet som vi har fått i otaliga brobyggarprojekt tillsammans med bland annat Trafikverket tar vi med oss när vi bygger broar på uppdrag av olika företag.