Bergtäkt

Svevia har säkrat tre nya tillstånd för bergtäkter och har fått klart med förlängningar av täkttillstånd på ytterligare fem av bolagets befintliga täkter.

Svevia tryggar ballastförsörjningen med tre nya täkter

Under de senaste två åren har bolaget genom sin råvarugrupp säkrat tre nya täkter i geografier med en expansiv tillväxt där behovet av byggmaterial till vägar och infrastrukturprojekt är stort.

Text: Annika Enström Foto: Nicolina Vaneryd, Henke Olofsson

Publicerad:

J

osefin Lundström är råvaruchef på Svevia och leder arbetet med Svevias råvaruförsörjning. Hennes arbetsgrupp ansvarar för en viktig del i Svevias ballastaffär och hanterar alla de myndighetskontakter som är förknippade med täkttillstånd. Det är också de som letar upp nya täkter, säkrar markåtkomst, gör täktansökan, hanterar överklaganden och säkerställer att täkter avetableras på ett korrekt sätt.

Var finns de nya täkterna?

De ligger i Uppsala, Norrköping och i Strängnäs. Alla tre tillstånd sträcker sig över mer än 20 år och är ett mycket strategiskt tillskott för Svevias hela affärskedja från sten till färdigt väg- eller anläggningsprojekt. Utöver de tre nya tillstånden har vi också fått klart med förlängningar av täkttillstånd på ytterligare fem av våra befintliga täkter. Dessa täkter finns i Åsele, Borlänge, Storuman, Robertsfors och Skara. Total har Svevia mer än 70 täkter runt om i landet som erbjuder ett varierat sortiment av ballastmaterial men även många återvunna ballastprodukter.

Vad används allt material till?

I Sverige används närmare 90 miljoner ton stenmaterial varje år till olika typer av byggande. Det mesta av det materialet kommer från täkter, resterande kommer från entreprenader där man bryter berg eller så används återvunnet material. Svevia använder sten för att anlägga olika typer av konstruktioner som vägar, broar och för grundläggning av mark- och anläggningsprojekt men även i tillverkning av asfalt. Vi säljer också stora mängder material till andra aktörer i branschen.

Tre täkter på två år - det låter inte så mycket?

Det är ett utfall som vi är nöjda med. Att söka tillstånd för en täkt kan ta upp till fem år, och alla ansökningar leder inte till att det blir ett tillstånd. Det är mycket arbete som ligger bakom ansökningarna, långa processer, förhandlingar och omfattande administration. Att vi på två år har landat tre helt nya täkter för mer än 20 år framåt i tre strategiska geografier är en framgång. Och dessutom har vi även fått fem förlängda tillstånd på befintliga täkter. Därtill driver vi andra processer om ytterligare nya täkter och förlängningar.

Går det att sätta ett värde på framgången?

Det är inte precis småslantar vi pratar om. Priset på material varierar över tid och geografi, men det handlar i runda slängar om 5 000 miljoner kronor fördelat över mer än 20 år. I ett större perspektiv betyder det att Svevia har tryggat sin råvaruförsörjning i just dessa geografier. Det är avgörande för Svevias strategiska satsningar men också något som också bidrar till samhällsutvecklingen i stort för att säkra och utveckla vår infrastruktur. Totalt handlar det om försäljning av nästan 30 miljoner ton stenmaterial.

Ballast

Ballast är den största råvaran som utvinns i Sverige. Den är huvudingrediensen i asfalt och betong och används som makadam för järnvägar och fyllnadsmaterial.

Det största användningsområdet för bergmaterial är som konstruktionsmaterial för vägar, järnvägar och annan infrastruktur. Över hälften av landets bergmaterialproduktion används för att bygga vägar. Det mesta av materialet går åt till att bygga upp vägkroppen men en stor del används också som insatsmaterial i asfalten, där det utgör cirka 95 procent.

Järnvägar behöver också mycket bergmaterial. Innan rälsen läggs ut måste en stadig banvall byggas. Den byggs i flera skilda lager med olika egenskaper. Betong är en blandning av cement, grus, sten och vatten. Det används för att bygga bostadshus och andra byggnader, broar och annan infrastruktur. Drygt en tiondel av bergmaterialet används för tillverkning av betong där det utgör mer än 80 procent av innehållet.

Källa: sverigesbergmaterialindustri.se

Josefin Lundström

Josefin Lundström

Josefin Lundström

Roll på Svevia: Råvaruchef. Leder råvarugruppens arbete

Råvarugruppen:

  • Ansvarar för en viktig del i Svevias ballastaffär
  • Hanterar alla de myndighetskontakter som är förknippade med täkttillstånd
  • Letar upp nya täkter
  • Säkrar markåtkomst
  • Gör täktansökan
  • Hanterar överklaganden
  • Säkerställer att täkter avetableras på ett korrekt sätt

Tre nya täkter

  • Uppsala
  • Norrköping
  • Strängnäs

Förlängda täkttillstånd

  • Storuman
  • Åsele
  • Robertsfors
  • Borlänge
  • Skara

Läs också:

Losshållning av sten som bygger grunden i svensk infrastruktur

Berguvarna i Svevias täkt har fått ungar

Grus och kross:

Så går det till att bryta berg

Att producera ballastmaterial med hög kvalitet och rätt egenskaper är en komplicerad process som sker i flera steg.

Missa inget!

Ifokus får du en inblick i våra projekt, möter specialisterna bakom projekten och får intressanta spaningar från branschen. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg.

Ifokus får du en inblick i våra projekt, möter specialisterna bakom projekten och får intressanta spaningar från branschen. Prenumerera på
vårt nyhetsbrev och få de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg.