Platschef Julia Danell inne i Svevias termoplastfabrik i Linköping

Allt som Julia Danell gör i sin roll som platschef på Svevias termoplastfabrik, är tätt sammankopplat med produktionen av termoplast.

På rätt plats för termoplast

Svevias traineeprogram gav Julia en stadig grund på vägen mot ny kunskap. Idag leder hon verksamheten vid Svevias termoplastfabrik i Linköping. Ett relativt okänt material som synliggör, säkrar och som precis som Julia har ett viktigt, vägvisande uppdrag.

Text: Marie Karlsson Foto: Fredrik Schlyter

Publicerad:

U

nder sina drygt tre år i termoplastbranschen har platschef Julia Danell fått höra samma kommentar om och om igen. "Ja, såklart – någon måste ju göra det också." Responsen är så gott som given när hon berättar om sitt arbete, säger hon med ett leende

Stora vita säckar med termoplast står i raka rader på fabrikens gårdsplan.

Säckar med termoplast väntar på transport.

−Det är som att ingen någonsin har reflekterat över de vita linjer och markeringar som visar vägen, på vägarna. Och än mindre tänker på att någon faktiskt producerar dem. Men här jobbar vi stenhårt med att tillverka termoplast för vägmarkeringar. Främst för Svevias räkning men också för externa kunder, både i Sverige och utomlands. Det är få som ens har en aning om att det ligger en ganska unik termoplastfabrik här i Linköping, säger Julia.

I ärlighetens namn hade inte Julia heller ägnat en tanke åt varken termoplast eller vägmarkeringar innan hon via det berömda bananskalet halkade in på Svevias produktionsenhet, på östgötaslätten. Ett examensarbete inom kamouflagefärg visade vägen till en traineeplats på Svevia.

Plast, inte färg

−Jag pluggade civilingenjörsprogrammet i bioteknik, med en master mot industriell produktion. Ordet kamouflagefärg matchade på något sätt Svevias efterlysning inom kemi, på termoplastfabriken. Det är extra intressant eftersom vägmarkeringar inte alls är en sorts färg, utan snarare en plastprodukt. De flesta tror att man målar linjerna, men i själva verket är det en avancerad plastblandning som appliceras varm på vägen och stelnar på plats. Det är den blandningen vi tillverkar här på fabriken, förklarar Julia.

Tanken var att Julia efter traineeprogrammet skulle anta en specialistroll i fabrikens labb, men ganska snart öppnade sig möjligheten att bli platschef. Eller fabrikschef, som Julia hellre säger. Hon menar att förståelsen för vad hon faktiskt gör på jobbet blir tydligare då.

Allt hon gör är tätt sammankopplat med produktionen av termoplast. Julia är den klassiska spindeln, med koll på uppgifterna som samlas i fabriksnätet. Hon finns med i säljprocessen, optimerar recept på plastmassan, planerar produktionen, hanterar logistik, köper in råvaror och har också personalansvar för tre medarbetare.

Svevias termoplastfabrik

  • Årlig produktion på cirka 10 000 ton.
  • Fabriken byggdes 2006 och togs i drift 2007.
  • Totalt sex anställda: tre verksmaskinister och tre på kontoret, inklusive platschef och projektingenjör. Arbetschefen är också involverad.
  • Produktionssäsongen startar i februari, når sin topp under sommaren och avslutas i november. Vintern ägnas åt underhåll, inköp och planering.
  • Största kunden är Svevia Vägmarkering. Utöver Svevia servas 10–15 kunder årligen, såväl svenska som utländska, bland annat i Baltikum, Norge, Tyskland och Danmark.

Optimerad och internationell produktutveckling

−Platschef låter stort och lite flytande, jag är mer ”hands-on” i min vardag. Jag sitter i princip i fabriken, hör maskinerna hela tiden och är extremt nära produktionen. All termoplast vi tillverkar ska ut till kund, med rätt pris, rätt egenskaper och i rätt mängd. Svårare än så är det inte, även om det känns rätt omöjligt ibland, ler Julia.

Att delta i utvecklingen av de olika produkterna ligger Julia lite extra varmt om hjärtat. Bland kunderna finns alltifrån små företag som vill måla en parkeringsplats till giganten, slutkunden Trafikverket. Kunderna har olika krav på funktion, vilket kräver olika receptformuleringar.

Fabriken i Linköping levererar också till flera länder i Europa och långt ifrån alla har samma förutsättningar som Sverige. Julia och hennes team testar sig fram i labbet, optimerar blandningar och gör kemiska anpassningar för att hitta rätt recept för rätt väg.

−Det gäller att hitta en balans mellan mjukhet, friktion och synlighet. Sverige har särskilt tuffa krav med tanke på stora temperaturskiftningar och slitaget från dubbdäck, medan andra länder behöver andra typer av recept, förklarar Julia.

Mot en grönare värld, på vita linjer

Termoplast innehåller en del miljöbelastande komponenter, något Julia ser som en utmanande möjlighet till förbättring. Svevia är initiativtagare till ett pågående projekt som testar återvunnen termoplast, dels för att minska vägmarkeringarnas miljöpåverkan och dels för att öka cirkulariteteten, vilket på sikt även ger positiva ekonomiska effekter.

−Termoplastens kemiska egenskaper gör att den kan smältas om och återanvändas, vilket naturligtvis är värt att utforska. Vi har hittills sett mycket lovande resultat med upp till 20 procent återvunnet material. Det är inget som kommer att förändra branschen imorgon, men det är spännande kunskap på lång sikt. Jag, liksom de flesta på Svevia, är väldigt samhällsengagerad och vill vara med att driva de viktiga hållbarhetsfrågorna för framtiden. För såklart, nån ska ju göra det med, skrattar Julia.

Vad gör en termoplastfabrik?

Svevias fabrik i Linköpin tillverkar termoplast för hållbara och slitstarka vägmarkeringar. Materialet består av glaspärlor, bindemedel, pigment och fyllnadsmedel. Slutprodukten består av ett granulat som packas i säckar inför transport.

Fabriken säkerställer att materialet uppfyller krav på synlighet, hållbarhet och väderbeständighet.

Granulat blir väglinjer

För att granulaten ska kunna appliceras på vägen som linjer och symboler hettas termoplasten upp i vägmarkeringsfordonet och läggs sedan ut på vägen som linjer, symboler och andra vägmarkeringar som syns tydligt i både dagsljus och mörker.

Tillverkning av termoplast

  • Materialet består av glaspärlor (reflektion), bindemedel, pigment (vit färg) och fyllnadsmedel (struktur och friktion).
  • Råvarorna levereras i säckar eller bulkbilar och hanteras med truck eller hjullastare.
  • Råvarorna fylls sedan på i materialfickor i fabriken och vägs automatiskt enligt recept.
  • Recepten anpassas efter klimat och marknad för att ge rätt egenskaper vid applicering.
  • Uppvägda råvaror blandas, packas i storsäckar (450 kg) för målning med bil, eller i småsäckar (18,5 kg) för målning för hand. I fabriken är slutprodukten kall och lagras som vitt grus.
  • Säckarna packas, plastas in, märks och transporteras till de olika kunderna med lastbil.
  • På plats på vägen smälts materialet vid 200°C i stora grytor på bilarna. Termoplasten appliceras i flytande form och stelnar till en fast linje.
Julia Danell

Julia Danell

Julia Danell

Utbildning: Civilingenjör inom Teknisk Biologi vid Linköpings universitet, examen med master i Industriell Produktion.

Examensarbete: På FOI 2021 om utveckling av kamouflagefärg.

Trainee: Deltog i Svevias Traineeprogram hösten 2021.

Nuvarande jobb på Svevia: Platschef, fabrikschef på Svevias termoplastfabrik från september 2022.

Trafikverket föreslår

  • Tidigare anläggning av kapacitets- höjande åtgärder på järnvägen Luleå - Boden
  • Byggnation av dubbelspår Luleå-Boden.
  • Norrbotten banan i sin helhet.
  • E4 förbifart Skellefteå.

Läs också:

Klimatmedvetna kommuner vill ha Svevias unika asfalt

Vägarbete i underjorden - Svevia fräser asfalt i gruvan

Vårt erbjudande:

Vägunderhåll

Svevia är marknadsledande på vägunderhåll i Sverige och underhåller stora delar av det svenska vägnätet på uppdrag av exempelvis kommuner, trafikverket och privata aktörer.

Missa inget!

I fokus får du en inblick i våra projekt, möter specialisterna bakom projekten och får intressanta spaningar från branschen. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg.

Ifokus får du en inblick i våra projekt, möter specialisterna bakom projekten och får intressanta spaningar från branschen. Prenumerera på
vårt nyhetsbrev och få de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg.