Närbild på två händer på en person som sätter på sig arbetshandskar.

En bra handske ska både skydda händerna och underlätta arbetet. Olika jobb kräver olika modeller.

Skydda dina händer – rätt handske gör skillnad

Med rätt val av arbetshandske minskar risken för skador. Det gör också att arbetet blir enklare att utföra. I bygg- och anläggningsbranschen finns många olika arbetsuppgifter där handskar behövs – och det märks på det stora utbudet av arbetshandskar. Så vilken handske ska man välja?

Text: Annika Enström Foto: Rickard Kilström, Anna Hållstam, Jonas Ljungdahl

Publicerad:

E

nligt statistik är handskador en vanlig orsak till sjukskrivning i branschen. Då handlar det ofta om skador i samband med användning av olika handverktyg men också kläm, skär och stickskador. Ett perspektiv som inte är lika uppmärksammad är hur huden påverkas.

– Generellt skulle jag säga att det är här den största okunskapen finns. De där handskarna som ligger i lastbilen, som används tillfälligt till allt möjligt kanske inte byts ut på flera säsonger, säger arbetsmiljöingenjör Janne Salkert, Svevia.

Han uppmana till att byta ofta om de utsätts för kemikalier, alternativt ha ett par tunna rena handskar innanför den grova arbetshandsken.

– De flesta tänker på skydd mot sår, smuts, värme, kyla, väta och vibrationer – men glömmer ofta hur huden påverkas. Det finns studier som visar att till exempel handskar i skinn lagrar kemikalier i materialet. Det kan påverka huden mer direkt med utslag men kan även påverka mer osynligt, alltså att giftiga ämnen och kemikalier transporteras in i kroppen.

Brist på kunskap ökar risken

Det finns särskilda handskar för kemikaliehantering, framtagna för att ge fullgott skydd. Men de måste vara hela och inte för gamla – annars kan kemikalier ändå tränga igenom.

– Jag tror att många i vår bransch utsätter sig för ämnen som olika oljor, bränslen, lim och lösningsmedel utan att tänka så mycket på det. Risken är att de drabbas av livslånga besvär som eksem, allergier.

Han tror att det handlar mycket om brist på kunskap och till viss del en nonschalans till vilka långsiktiga konsekvenser på hälsan,

– De som är specialiserade på kemikalier, till exempel kollegorna på marksanering har full koll vilken typ av utrustning som behövs, helt enkelt för att kemikalier är ett av deras specialområden. Men en vägarbetare som plockar upp skräp från vägen eller diket kan komma i kontakt med farliga ämnen utan att veta om det, säger Janne Salkert.

Skyddshandskar

Handskar ingår som en del i den personliga skyddsutrustningen och det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att rätt skydd används på en arbetsplats. Olika arbetsmiljöer har olika risker, därför ska alltid en riskanalys göras. Det är viktigt att rätt utvald handske används vid rätt tillfälle beroende på vilket arbete som ska utföras.

Källa: Nordic Safety Association (NSA)

Rätt handske för rätt risk

  • Nära hälften av arbetsolyckorna i byggbranschen involverar skador på händerna (Afa Försäkring, 2023).
  • Skador kan bero på skär, stick, vibrationer – men även kemikalier som tränger genom handsken.
  • Handskar bör anpassas efter typ av arbete, temperatur, väta, risknivå och ergonomi.
  • Förbrukade, spruckna eller gamla handskar förlorar sitt skydd och ska ersättas.

Olika jobb, olika handskar

Handsken ska så klart skydda händerna, men det är också viktigt att den fungerar på alla andra sätt också. Den ska ha en bra passform – inte för stor, inte för liten, inte för bred och inte för tajt. Och den ska var till hjälp i arbetsuppgiften. Därför måste man ha olika handskar till olika arbetsuppgifter. Till uppgifter som kräver precision, som att skruva, böja till najtråd och hantera räckesmontering behövs smidighet, medan grova tjocka handskar passar bättre för till exempel hantering av tungt material eller varma föremål.

Mattias Modin i förarhytten på en lastbil.

Mattias Modin, platschef på Svevia.

– Funktion är avgörande, men bekvämlighet påverkar också valet, säger Mattias Modin, Svevia.

Mattias jobbar i Sollefteå på division Drift som sköter underhållet av det statliga vägnätet i Sollefteå med omnejd. Inom vägunderhåll finns en rad olika arbetsuppgifter där arbetshandskar behövs. En uppgift som Mattias och hans kollegor ofta få utföra vintertid är att tina upp isproppar i vägtrummor.

– Just vid trumtining använder vi en handske som är tjock och räfflad som ett sandpapper. Den håller emot både värme och blöta och funkar jättebra när man håller i slangen.Det går ju inte att ta i slangen utan handskar. En vanlig handske blir varm på några sekunder – men den här specialhandsken gör att man kan hålla på längre utan att bränna sig. Det tog ett tag innan vi tyckte att vi hittade den rätta handsken. Vi testade flera olika modeller och hade dialog med vår leverantör – till slut hittade vi den som fungerade bäst.

Välj, testa och utvärdera

Han berättar att alla på arbetsplatsen har flera olika typer av handskar, och att var och en får beställa de modeller som de föredrar och tycker fungerar bäst.

Enligt Mattias finns ett stort utbud hos Svevias avtalsleverantör, Ahlsells, och beskrivningarna räcker ofta för att göra rätt val.

Arbetsmiljöingenjör Janne Salkert uppmanar till att testa olika varianter och märken för att hitta den som fungerar bäst.

– Det är lätt att köra fast i en rutin. Var öppen för nya förslag – testa och utvärdera. Till exempel har handskar med skärskydd utvecklats mycket och är idag mjuka och bekväma, till skillnad från för bara några år sedan.

– Handskar skyddar våra kanske allra viktigaste verktyg, händerna. Mitt råd är att köpa in handskar efter behov och storlek. Om någon funktion saknas – kontakta oss som jobbar med arbetsmiljöfrågor, avtalsansvarig för personligt skydd eller vår avtalsleverantör av handskar, avslutar Janne Salkert.

Grova arbetshandskar som ligger i lastbilen och används tillfälligt kan behöva bytas ut mer ofta. Smuts och kemikalier lagras i skinnmaterialet och kan kontaminera huden.

Vad är en arbetshandske?

  • Skyddshandskar måste uppfylla olika certifieringar och standarder för att säkerställa deras kvalitet och förmåga att skydda användaren mot specifika risker. Några vanliga certifieringar och standarder för arbetshandskar och skyddshandskar inkluderar:

    • EN 388:2016: Denna standard gäller för allmänna skyddshandskar mot mekaniska risker, som skärskador, stickskador, rivhållfasthet, nötningsmotstånd och stöt och klämskydd.
    • EN 420 och EN ISO 21420:2020: Dessa standarder fastställer allmänna krav på skyddshandskar, inklusive storlek, märkning och information som ska medfölja produkten.
    • EN 407:2020: Denna standard avser skyddshandskar mot värme och/eller eld och för att hantera varma föremål. Den klassificerar handskarna utifrån deras förmåga att isolera mot bland annat värmestrålning och mot kontaktvärme.
    • EN 511: Denna standard gäller för handskar som skyddar mot kyla. Den specificerar prestandakrav för handskar som används i kalla miljöer.
    • EN 374: Denna standard avser skyddshandskar mot kemikalier och mikroorganismer så kallade kemskyddshandskar. Den fastställer testmetoder och krav för handskar som är resistenta mot kemikalier och biologiska agenter.
    Dessa standarder varierar beroende på handskens användningsområde och syfte. Vid val av skyddshandskar är det viktigt att förstå de specifika kraven för din arbetsplats och dina uppgifter och välja handskar som är lämpliga enligt relevanta standarder.
Skyddshandske

Skyddshandsken - en del av din personliga skyddsutrustning

Skydds-handskar

Personlig skyddsutrustning Arbetsgivaren ska tillhandahålla handskar

Val av handske: Funktion - typ av arbete som ska utföras
Säsong
Passform

Olika typer av handskar

  • Montage-handskar Används där god fingerkänsla krävs.
  • Grova handskar Skyddar mot smuts och motverkar smärta vid tyngre arbete.
  • Special-handskar: För skydd mot exempelvis stick, vibrationer eller kemikalier
  • Klassiska arbetshandskar Är lite lösare i formen och används för allmäna arbeten.
  • Säsong De flesta arbetshandskarna finns för både vinter- och sommarsäsong.

Läs också:

Andas säkert på jobbet med tillpassat andningsskydd

Stärkt säkerhetskultur ska bygga svensk infrastruktur

Vårt erbjudande:

Hälsa och säkerhet

Genom att arbeta med aktiviteter som stärker vår säkerhetskultur arbetar Svevia ständigt för att identifiera risker, förebygga tillbud och olyckor för att uppnå säkra, trygga och inkluderande arbetsplatser.

Missa inget!

I fokus får du en inblick i våra projekt, möter specialisterna bakom projekten och får intressanta spaningar från branschen. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg.

Ifokus får du en inblick i våra projekt, möter specialisterna bakom projekten och får intressanta spaningar från branschen. Prenumerera på
vårt nyhetsbrev och få de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg.