
Lovande resultat hittills när Svevia testar möjligheten att återanvända vägmarkeringsmaterial.
Återvinning av vägmarkeringar – en hållbar väg framåt
Att återvinna termoplastiska vägmarkeringar kan vara en nyckel till mer hållbar infrastruktur. Ett pågående projekt undersöker nu möjligheten att återanvända gammalt vägmarkeringsmaterial – en lösning som kan minska miljöpåverkan inom vägunderhåll.
Publicerad:
Varje år appliceras stora mängder termoplastisk vägmarkeringsmassa på svenska vägar. Materialet används för att skapa tydliga vägmarkeringar som ökar trafiksäkerheten. Termoplast är en lösningsmedelsfri produkt som smälts vid applicering och stelnar genom kylning.
Från avfall till ny vägmarkering
Projektet, som drivs av Svevia i samarbete med VTI och Stripe Hog Scandinavia, syftar till att skapa en fungerande återvinningsprocess för termoplastisk vägmarkering. Målet är att ta fram produkter med återvunnet innehåll och säkerställa att de uppfyller de höga krav som ställs på vägmarkeringars hållbarhet och funktion.
– I dagsläget saknas systematisk återvinning av vägmarkeringsmaterial, och kunskapen om processen är fortfarande begränsad. Det vi gör nu är att testa hur vi kan fräsa upp och rena gammal vägmarkeringsmassa för att använda den i nya produkter. Det skulle innebära ett stort steg framåt för hållbarheten inom vägunderhåll", säger Julia Danell.
Miljöpåverkan och återvinning
- Termoplast kan återanvändas genom smältning.
- Glaspärlor tillverkas i energikrävande processer.
- Bindemedel är delvis fossilt och delvis förnyelsebart, men med en tillverkningsprocess som har stor miljöpåverkan.
- Återvinning kan minska CO₂-utsläpp och materialkostnader.
- Frästa vägmarkeringar kan återanvändas i ny produktion.
- Testlinjer med återvunnen massa utvärderas i Norge.
Utvärdering i trafikmiljö pågår
En viktig del av projektet är att utvärdera hur inblandning av återvunnen massa påverkar vägmarkeringsmaterialets egenskaper. Laboratorietester visar att egenskaper som mjukpunkt, hårdhet och retroreflektion inte förändras markant vid inblandning av 10, 20 eller 30 procent återvunnen massa.
– Vi har kunnat fräsa upp gamla vägmarkeringslinjer och ta fram rent material för återvinning, även om processen kräver en hel del manuellt arbete i dagsläget. Våra inledande tester visar att det är möjligt att använda återvunnet material i ny produktion utan att påverka kvaliteten negativt", berättar Julia Danell.
Nästa steg i projektet är att utvärdera materialets prestanda i verklig trafikmiljö. För detta ändamål har linjer med olika andelar återvunnet material applicerats på NordicCerts provfält i Norge. Där utsätts de för trafik under ett år, och löpande mätningar genomförs för att analysera slitage och synbarhet över tid.
Lovande resultat
– Hittills har vi fått godkända mätvärden för materialen med 10 och 20 procent återvunnet innehåll. Det är mycket lovande, men vi väntar fortfarande på slutliga resultat för att kunna dra säkra slutsatser", säger Julia Danell.
Projektet finansieras av Vinnova/InfraSweden, SBUF, Svevia och Stripe Hog Scandinavia. Förhoppningen är att resultaten ska bana väg för en mer cirkulär hantering av vägmarkeringsmaterial och att återvinning av termoplast blir en självklar del av framtidens vägunderhåll.
Termoplastisk vägmarkering
Termoplastisk vägmarkering är en lösningsmedelsfri massa som värms upp och appliceras på vägar för att skapa hållbara och synliga markeringar. Materialet består av fyllnadsmedel, pigment, glaspärlor och bindemedel. Dess främsta egenskap är att det kan smältas om och återanvändas utan att förlora sina ursprungliga egenskaper. Trots detta har återvinning av materialet hittills varit mycket begränsad.
Föredrag om Sveviaprojekt under mässan På Väg 4-5 mars, 2025
4 Mars
- Martin Gunnarsson, Svevia, om: c-PCR på Vägmarkering – Guideline till EPD. Klockan: 13.55-14.15, Stora scenen.
5 Mars
- Danilo Chinchilla, Sigma Technology om: Automatiserade lösningar för trafiksäkra vägarbeten. Klockan 9.30-9.50, Stora scenen.
- Julia Danell, Svevia om: Återvinning av termoplastisk vägmarkering. Klockan: 11.25-11.45, Stora scenen.
- Andreas Bäckström, Svevia om: Automatiserad DoU av beläggningar. Klockan 12.35-12.55, Stora scenen.
Läs också:
Vårt erbjudande:
Vägmarkering - Linjemålning och markering av asfalt
ngen väg är komplett utan vägmarkering. De vita vägmarkeringarna är en viktig del av vägen, de leder, informerar och varnar trafikanterna. På Svevia kan vi allt inom linjemålning av vägar, gator och andra ytor. Vi åtar oss uppdrag över hela landet.