
På Årstafältet är dimensionerna på VA-rör, brunnar och ledningar stora. Maskinlyften är tunga och schakterna djupa.
Säkra lyft i stora schakter på Årstafältet
På Årstafältet anlägger Svevia grunden till en helt ny stadsdel. Martin Sundelin är platschef på den delen av projektet som arbetar med att anlägga områdets vatten- och avloppslösning. Det är också han och hans medarbetare som ingår i ett av tre pilotprojektet inom Svevias satsning på ökad säkerhet, projektet Säkra grunden.
Publicerad:
S
äkra grunden är ett säkerhetsprojektprojekt där Svevia ska fokusera på säkra beteenden. Ambitionen är att proaktivt arbeta med att stärka beteenden som bygger en starkare säkerhetskultur.
Ett av tre pilotprojekt drivs på Årstafältet där de valt att fokusera på tunga lyft i och ur schakterna som i Årsta är stora och djupa. Platschef Martin Sundelin tycker att Säkra grunden är ett bra initiativ och att det har gett nya perspektiv på säkerhetsarbetet.
Tunga maskinlyft för rör med stora dimensioner
Med projektet Säkra grunden vill Svevia skapa en förändring i hela bolagets säkerhetskultur. Genom att införa metoden beteendebaserad säkerhet riktas ljuset på hur varje enskild medarbetare genom sitt sätt att vara kan bidra till en tryggare och mer säker arbetsmiljö.
Projektet på Årstafältet är ett stort uppdrag som sträcker sig över en yta som motsvarar mer än en kilometer i båda riktningarna. Entreprenaden är uppdelad i flera olika delar där Martin och hans arbetsgrupp är fokuserade på att anlägga områdets lösningar för vatten och avlopp. För att allt ska fungera i en ny stadsdel där cirka 7 000 bostäder är planerade så blir dimensionerna på brunnar, ledningar och rör enorma. Schakterna är djupa, maskinerna stora och lyften tunga.
– I vårt projekt har vi valt att fokusera på säkra lyft. Vi har tittat på vilken lyftutrustning vi använder till vilken typ av lyft och har även sett över rutinen för besiktning av utrustningen. Vi har pratat om hur vi bäst placerar oss i förhållande till maskinen och vi hur kommunicerar mellan maskinförerare och de som står på marken eller nere i schaktgropen. Oavsett om det sker med tecken eller över radio så ska vi vara överens om hur det ska gå till och vad olika kommandon betyder.
Projekt Säkra grunden
Genom fokus på beteendebaserad säkerhet vill Svevia erbjuda branschens säkraste och tryggaste arbetsplatser och trafikmiljöer, med nollvision vad gäller olyckor.
Säkra grunden är en långsiktig satsning som involverar alla medarbetare inom Svevias koncern samt Svevias underentreprenörer.
Syftet är att förändra och förstärka säkerhetskulturen inom Svevia.
Säkerhetsprojektet Säkra grunden
- Syftar till att förändra och förstärka säkerhetskulturen inom Svevia.
- Påbörjades hösten 2024 med tre pilotprojekt.
- Rullas vidare ut i organisationen under 2025.
- Långsiktig satsning som involverar alla medarbetare.
Stora bolag har ansvar att driva säkerhetsarbetet
Ett av de beteenden som de har identifierat som riskfyllt är att använda den gripklo som finns på de flesta grävmaskiner.
– Det är ett typiskt exempel på ett sätt att lyfta som många gärna använder, för att det är enkelt, grävmaskinen står där och att använda gripklon går snabbast. Men det är sällan det säkraste sättet att lyfta. Det är heller inte ovanligt att någon sticker dit handen i sista minuten för att fixa till något och då kan olyckan snabbt vara framme med en krossad fingertopp som resultat.
Metoden beteendebaserad säkerhet handlar om att förändra sättet att tänka på säkerhet genom att involvera alla på arbetsplatsen, kommunicera och uppmuntra beteenden som bidrar till mer säkra arbetsplatser.
Martin menar att stora byggbolag som arbetar mot statliga och kommunala kunder ofta har kommit långt i sitt säkerhetsarbete. Men att det är svårare för små företag att med kraft driva sitt säkerhetsarbete på ett lika systematiskt sätt.
– Där har vi som är stora bolag ett ansvar att driva säkerhetsarbetet i branschen framåt, säger han.
– I våra uppdrag finns det alltid en tydlig start och ett tydligt slut. Det betyder inte att de beteenden som vi arbetar med just nu inte går att ta med sig till nästa projekt. I det stora perspektivet handlar det om att förändra en hel bransch sätt att tänka och agera. I vårt projekt har vi en stor andel inhyrd personal, de har också självklart involverats i projektet.

Rörläggare Michael Andersson går igenom arbete med maskinist Magnus Sjöblom.
Ett säkerhetsprojekt för hela bolaget
Under 2025 planerar Svevia att införa metoden beteendebaserad säkerhet i hela bolaget.
– Genom att vårt pilotprojekt delar vi med oss av våra insikter och erfarenheter till hela Årstaprojektet.
Och när vi i en framtid är klar här och tar oss an ett nytt projekt tar vi med oss metoden och sättet att tänka. Då har vi kanske helt kommit till rätta med säkra lyft men identifierar ett annat beteende som kan minska olycksrisken.
En del av metoden innebär att man arbetar i fyra steg. I första steget identifieras nyckelbeteenden som leder i önskad riktning. I nästa steg gäller det att skapa förutsättningar och förstärkning för att uppmuntra dessa beteenden. Efter det ska nyckelbeteenden förstärkas och uppmuntras kontinuerligt. Det nya beteendet ska sedan följas upp och vidmakthållas, det vill säga bli det nya självklara sättet att arbeta.
– Vi är precis i början av arbetet med att förstärka de beteenden som vi identifierat och ja, jag tycker absolut att jag redan kan se en förändring. Lyften sker med större eftertanke och vi är bättre på att nyttja rätt utrustning på rätt sätt.
Beteendebaserad säkerhet (BBS):
- En av världens mest effektiva metoder för att påverka säkra beteenden och bygga en stark säkerhetskultur
- Bygger på över 100 års forskning inom beteendepsykologi
- Metoden har hjälpt ledare och chefer i decennier att effektivisera processer, skapa mätbara resultat och öka säkerheten på arbetsplatser
- Stort fokus på ledarträning som löpande uppmuntrar och förstärker säkra beteenden
- Involverar alla på arbetsplatsen
- BBS har utgångspunkten i att det är beteenden som skapar våra resultat. För att åstadkomma nya resultat behöver vi nya beteenden, och för att skapa en beteendeförändring krävs nya förutsättningar där önskade beteenden aktiveras och förstärks i organisationen
Läs också:
Vårt erbjudande:
Samverkansprojekt med mervärde
Vi blir bättre tillsammans. Att driva projekt i samverkan och partnering är en del av Svevias affärskultur och ligger i linje med Svevias värdeord – engagemang, samarbete och ansvar.