Två kollegor på ett vägarbete som är glada och visar omtanke om varandra.

Genom fokus på beteendebaserad säkerhet vill Svevia erbjuda branschens säkraste och tryggaste arbetsplatser.

Stärkt säkerhetskultur ska bygga svensk infrastruktur

Precis så bra som Svevia är på att bygga och underhålla avgörande infrastruktur, ska Svevia bli på att bygga och underhålla den egna säkerhetskulturen. Bolaget storsatsar på arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor i initiativet Säkra grunden. Genom fokus på beteendebaserad säkerhet vill Svevia erbjuda branschens säkraste och tryggaste arbetsplatser och trafikmiljöer, med nollvision vad gäller olyckor.

Text: Marie Karlsson Foto: Rickard Kilström och Behaviour Design Group

Publicerad:

A

rbetsmiljö, hållbarhet och säkerhet är områden som sedan länge ligger högt upp på Svevias agendor. Men en oroande trend i olyckstalen inom bygg- och anläggningsbranschen har föranlett krafttag för en förändrad säkerhetskultur med fokus på att öka säkra beteenden och säkra arbetsmoment.
Tydligare fokus, för säkerhets skull

Som en tydlig markering att säkerheten går före allt - för alla på företaget - har Svevia påbörjat ett omfattande arbete i projektet ”Säkra grunden”, en flerårig satsning med målsättning att skapa långsiktig förändring i hela organisationen. Att Svevia verkar i en av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige gör arbetet extra angeläget, betonar Charlotte Dahlgren, arbetsmiljöchef på Svevia.

− Svevia jobbar hela tiden med arbetsmiljöfrågor på många olika sätt men arbetet vi nu gör i Säkra grunden är starkt prioriterat, i hela verksamheten. Våra medarbetare rör sig ofta i farliga miljöer med allvarliga risker, något vi tar på största allvar. Med tre dödsolyckor på tre år och en arbetsskadefrekvens som är högre än vi önskar, finns inget annat alternativ än att ännu tydligare fokusera på säkerhetsfrågorna. Med projektet Säkra grunden gör vi det genom att parallellt med vårt tidigare säkerhetsarbete också lägga till ett tydligt beteendeperspektiv, där vi runt om i organisationen - inte minst från ledarhåll - ska uppmuntra och förstärka vad som identifieras som säkra beteenden, säger Charlotte.

Projektet Säkra grunden:

  • Syftar till att förändra och förstärka säkerhetskulturen inom Svevia.
  • Påbörjades hösten 2024 med tre pilotprojekt.
  • Rullas vidare ut i organisationen under 2025.
  • Långsiktig satsning som involverar alla medarbetare.

Psykologiska faktorer avgörande

En stor del av insatsen utgår från metodiken i beteendebaserad säkerhet (BBS). Att strukturerat identifiera, skapa förutsättningar för och konsekvent förstärka säkra beteenden är grunden i beteendebaserad säkerhet. Metoden bygger på decennier av forskning och klassas som en av världens mest effektiva metoder för att påverka säkra beteenden och bygga en stark säkerhetskultur.

Vid Svevias sida i Säkra grundens genomförande finns konsultföretaget Behaviour Design Group. Behaviour Design Group är Sverigeledande inom BBS och har stor erfarenhet av att driva förändringsarbeten med fokus på säkerhetskultur.

Under hösten pågår tre pilotprojekt, ett inom varje division, där medarbetare som till vardags befinner sig i utmanande arbetsmiljöer involveras. Tillsammans identifierar man viktiga säkra beteenden i ett utvalt riskfyllt arbetsmoment. Därefter identifieras potentiella hinder, avgörande förutsättningar samt förstärkande konsekvenser för säkra beteenden. Genom detta skiftas fokus från reaktivt till proaktivt arbetsmiljöarbete.

Beteendepsykologi är en helt avgörande och tidigare underskattad faktor i de flesta typer av insatser, säger Emelie Wallin, uppdragsledare från Behaviour Design Group.

− Självklart måste det finnas väl fungerande säkerhetsrutiner på plats och avvikelser ska rapporteras och hanteras löpande. Men det finns idag en övertro till att processer, rutiner och instruktioner i sig skapar en stark säkerhetskultur. Det är fel. Säkerhetskultur handlar om beteenden, vad vi faktiskt säger och gör i riskfyllda situationer. Från högsta ledningens beteenden till medarbetarens - som exponeras för risken.

Instruktioner är viktiga men de har ofta liten effekt på hur vi människor agerar i verkliga arbetssituationer, förklarar Emelie. Viktigare är att medarbetarna involveras, uppmuntras och förstärks i att arbeta säkert och att de aldrig känner sig manade att ta risker i sin arbetsvardag.

Konsekvenser styr våra val

Traditionellt säkerhetsarbete har ofta ett stort fokus på reaktiv uppföljning och hantering av brister när olyckan väl inträffat. Med hjälp av beteendebaserad säkerhet skiftas nu fokus till att arbeta mer proaktivt, på rätt sida av olyckan.
Reaktiva och avvikelsebaserade mätetal behöver kompletteras med proaktiva nyckeltal som uppmuntrar säkra beteenden hos medarbetarna såväl som säkra ledarbeteenden.

Charlotte Dahlgren menar att det är en stor utmaning att förändra en befintlig säkerhetskultur, där riskfyllda beteenden faktiskt ofta belönas med kortsiktigt positiva konsekvenser.

− Det kan handla om en farlig genväg som ger en tidsvinst, eller en oknäppt skyddshjälm som minimerar skav. Det är inte svårt att förstå varför vi ibland väljer det mer riskfyllda beteendet. Vi styrs till 80 procent av de omedelbara konsekvenser vårt agerande får. Därför är det så viktigt att säkra beteenden följs av positiv förstärkning, som till exempel uppmuntrande feedback. Ett konkret exempel kan vara att istället för att kommentera kollegan som inte knäppt hjälmen, kan man tydligt berömma medarbetaren som agerat säkert, säger Charlotte.

 

Arbete som räddar liv

Efter de pågående pilotprojekten har genomförts ska samtliga medarbetare under 2025 involveras i Säkra grunden och göras delaktiga i att identifiera relevanta riskområden och säkra beteenden.

Att Svevias ledare tydligt drar åt samma håll i förändringsarbetet, att konkretisera beteenden på ”rätt sida” av en olycka och att alla medarbetare verkligen ges förutsättningar för att arbeta säkert, genom utbildning, utrustning eller annat, är alla viktiga parametrar för en lyckad förändring. En stärkt säkerhetskultur kräver en beteendeförändring på samtliga nivåer i en organisation. I detta arbete är ledare och chefer centrala nyckelspelare. Det är oerhört betydelsefullt med en ledningsgrupp som genom både ord och handling visar att säkerheten prioriteras högst och som med tydlig drivkraft och vision visar vägen framåt, förklarar Emelie.

−Svevias chefer och ledare är centrala spelare i det här lagarbetet och det är både anmärkningsvärt och inspirerande att jobba nära en sådan motiverad och samspelt ledningsgrupp som Svevias. Vi möter ett enormt engagemang som verkligen är äkta – det börjar hos VD och sprider sig i samtliga riktningar. Det känns att hela organisationen satsar helhjärtat på Säkra grunden. Allt arbete som läggs ner i projektet kommer att vara en framgångsfaktor på lång sikt och framför allt - kommer det att rädda liv.

Beteendebaserad säkerhet (BBS):

  • En av världens mest effektiva metoder för att påverka säkra beteenden och bygga en stark säkerhetskultur
  • Bygger på över 100 års forskning inom beteendepsykologi
  • Metoden har hjälpt ledare och chefer i decennier att effektivisera processer, skapa mätbara resultat och öka säkerheten på arbetsplatser
  • Stort fokus på ledarträning som löpande uppmuntrar och förstärker säkra beteenden
  • Involverar alla på arbetsplatsen
  • BBS har utgångspunkten i att det är beteenden som skapar våra resultat. För att åstadkomma nya resultat behöver vi nya beteenden, och för att skapa en beteendeförändring krävs nya förutsättningar där önskade beteenden aktiveras och förstärks i organisationen
Ledning och yrkesarbetare på Svevia i dialog på ett vägarbete som utförs nattetid.

Svevias chefer och ledare är centrala för projektet Säkra grunden. Det är viktigt att medarbetarna involveras, uppmuntras och förstärks i att arbeta säkert och att de aldrig känner sig manade att ta risker i sin arbetsvardag.

Projekt Säkra grunden

En långsiktig satsning som involverar alla medarbetare inom Svevias koncern samt Svevias underentreprenörer.

Syftet är att förändra och förstärka säkerhetskulturen inom Svevia.

Behaviour Design Group

  • Stöttar Svevia i förändringsarbetet kopplat till en stärkt säkerhetskultur.
  • Hjälper organisationer att identifiera resultatdrivande beteenden och skapar förutsättningar för att dessa ska öka.
  • Använder metoder som bygger på vetenskap och forskning.
  • behaviour­designgroup.com

Läs också:

Ett tydligare lagarbete, för säkerhets skull

Radarskyltar vid arbete med vägmarkering ger bättre arbetsmiljö

Hållbarhet:

Hälsa och säkerhet

Svevias systematiska arbetsmiljö- och hälsoarbete är alltid prioriterat på våra arbetsplatser. Genom att arbeta med aktiviteter som stärker vår säkerhetskultur arbetar Svevia för säkra, trygga och inkluderande arbetsplatser.

Missa inget!

I fokus får du en inblick i våra projekt, möter specialisterna bakom projekten och får intressanta spaningar från branschen. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg.

Ifokus får du en inblick i våra projekt, möter specialisterna bakom projekten och får intressanta spaningar från branschen. Prenumerera på
vårt nyhetsbrev och få de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg.