
Ny teknik för säkrare vägarbeten med TMA-fordon
Radar, kameror och larm på TMA-fordon ska göra vägarbetsplatser säkrare.
– Vi vill vi med hjälp av ny smart teknik upptäcka farliga situationer och undvika olyckor, säger Andreas Bäckström som är verksamhetsutvecklare på Svevia.
Publicerad:
U
ngefär var tredje dag beräknas det inträffa en TMA-olycka i Sverige, det vill säga en olycka där ett TMA-fordon är inblandat. En TMA-bil (Truck Mounted Attenuator) är ett fordon med ett deformationsblock – en slags ”krockkudde” – och en ljustavla monterad baktill.
För många vägarbeten finns det väl beprövade metoder för att öka säkerheten; omledning av trafik, varningsskyltar, trafikanordningar, hastighetsskyltar och tillfälliga trafikljus för att bara nämna några exempel.
Den typen av åtgärder går inte att använda vid så kallade intermittenta arbeten, då arbetsplatsen hela tiden långsamt förflyttar sig framåt längs en vägsträcka. Det kan till exempel vara räckesjobb eller slåtterarbeten som ska utföras. Då används istället TMA-fordon som gör att personbilar, långtradare och andra fordon inte kan köra rakt in i vägarbetsplatsen.
Praktiska tester i vägmiljö
Mellan TMA-bilen och själva arbetsplatsen skapas ett skydd och en buffertzon. Men trots att TMA-bilen har en stor ljustavla och är konstruerad för att synas på långt håll händer det allt för ofta att andra fordon kör i den.
– Vi är i ett utforskande skede som är mycket spännande.
Utifrån resultaten av en förstudie i laboratoriemiljö har företaget Sigma Technology under våren utrustat ett TMA-fordon med radar, kameror och larmsystem och därefter genomfört praktiska tester i vägmiljö.
Kartläggning ger ökad kunskap
På liknande sätt låter en siren på TMA-bilen olika högt beroende på hur nära buffertzonen en person befinner sig.
– Lampans olika färger och ljudsignalen påminner människor om att de arbetar i en riskmiljö och gör det lättare för dem att agera rätt, säger Danilo Chinchilla.
TMA-bilens kamera kan, i realtid och automatiskt, upptäcka och larma om bland annat köbildningar vilket man vet innebär ökad säkerhetsrisk i form av upphinnandeolyckor.
– Systemet gör också att det i realtid och på distans går att följa var TMA-bilar befinner sig, men även kartlägga vilka områden eller vägavsnitt som är extra farliga, var medarbetare är tvungna att arbeta nära buffertzonen – eller kanske till och med i den – och var man behöver sänka hastigheten extra mycket för att minska riskerna för skador och olyckor, säger Danilo Chinchilla.
– Men hjälp av den information som systemet samlar in kan vi öka vår kunskap om trafikanters och vägarbetares beteenden och om de olyckor som sker, men även de som nästan sker, vilket förhoppningsvis kan leda till säkrare vägarbetsplatser i framtiden.
Projektorganisation
- Projektledare: Sara Dalvig, Sigma Technology
- Projektgrupp: Danilo Chinchilla, Sigma Technology, Olof Gjöthlén, Vicky Teknik
- Referensgrupp: Christer Andersson, ViaPM & Företrädare SBSV, Jan Backman, Trafikverket (Säkerhets-/riskstrateg APV Investering), Johan Fischer, Trafikverket (Nationell Planerare), Pär Englund, Svevia (Verksamhetsutvecklare arbete på väg), Yunus Uzel, Svevia (Arbetsledare arbete på väg), Anna Carlsson, Chalmers REVERE Laboratorium för fordonsrelaterad forskning, Martin Karlsson, Terranor, Anncatrin Elversson, PEAB, Lars Sandqvist, Skanska, Pär-Arne Claveroth, Saferoad, Peter Hammarström, Berlex, Jakob Wallentin-Olsson, Skanska, Gunnar Norgren, PEAB, Fredrik Rylander, Axis Communications (Key Account Manager), Per Strömgren, MOVEA (expert tillgänglighet, trafiksäkerhet och miljö inom trafikteknik och vägutformning), Andreas Bäckström, Svevia (Verksamhetsutvecklare), Linda Karlsson, Svevia (Verksamhetsutvecklare arbete på väg), Elisabeth Lunman, Trafikverket (Nationell Trafikingenjör), Eva Liljegren, Trafikverket (Expert skadestatistik arbete på väg), Thomas Wuopio, Ramudden & Ordf SBSV | Sveriges Branschförening för Säkrare Vägar
Läs också:
Hållbarhet:
Hälsa och säkerhet
Svevia arbetar ständigt för att identifiera risker, förebygga tillbud och olyckor för att uppnå säkra, trygga och inkluderande arbetsplatser.