Av Hanna Kram den 2 juni, 2020

Första gången i en helikopter!

Eget projekt och coola saker

Det är svårt att förstå att det redan gått 10 månader sedan jag började som trainee på Svevia. Så mycket mer jag vet nu än när jag började. Vardagen börjar flyta på när arbetsuppgifter känns igen och jag inte börjar från grunden vid varje ny uppgift. Arbetsdagarna blir helt enkelt bara roligare och roligare.

Stora saker är coola

Tjörnbron sedd från helikopter

Det coola med att delta i infrastrukturprojekt tycker jag är storleken. Maskiner, verktyg, redskap, lyftanordningar med mera måste vara stora för att kunna klara stora utmaningar.
Ute i projektet i Hindås kom vattentankens väggar och tak samt råvattenintagets hus i prefabricerade betongelement. Varje stycke fick sedan lyftas med en kran på plats. Kranen som användes kunde lyfta 90 ton, förstå storleken på själva kranen.

Ibland gäller det att tänka utanför det vanliga och i projektet kabelbyte på Tjörnbron var jag med om något smart. Som arbetsredskap för att lyfta ner material från en av Tjörnbrons pyloner användes en helikopter. Att bär ner materialet inne i pylonen skulle tagit ca 2 veckor men med helikopterns hjälp tog det 15 minuter. Jag fick efteråt åka med i helikoptern och se hur kablarna Svevia bytt såg ut sett ovanifrån. Det var supercool att åka helikopter!
Jag får ofta frågan ”Vad gör du egentligen som trainee”. Jag svarar ofta ”Jag gör coola saker!”

Transport av material från pylontoppen

Montering av prefabelement med byggkran

Första egna projektet

I takt med att jag växer in i jobbet får jag nya utmaningar och uppgifter. Nu i maj var det dags för mig att, med support av min handledare, hålla i mitt första egna projekt. Uppgiften i sig var ganska enkel. Hetvattentvätta en mur och sedan foga om där det gamla murbruket fallit bort. Det svåra var läget av arbetsplatsen. Mitt inne i centrala Göteborg, kanalmuren i Brunnsparken. Arbetsplatsen kommer i kontakt med spårvagnstrafik, kanalbåtar, gångtrafikanter, bussar, ja listan kan göras lång. Jag började med planering ungefär vid påsk. Steg ett i min planering var att ta reda på vilka tillstånd som behövdes för att arbetet skulle kunna utföras och söka dessa i tid. Steg två var att tar reda på hur arbetet skulle kunna utföras på ett bra och säkert sätt. Steg tre var att få tag på allt material som behövdes. Det var många moment och under planeringens gång hittade jag många nya steg jag från början inte visste att jag behövde ta.

Veckan innan byggstart höll jag ett startmöte med de yrkesarbetare som skulle utföra arbetet. Det var ett jättebra möte där det kom fram bra idéer om alternativa arbetssätt.
Första dagen etablerade vi på arbetsplatsen. Flottar lyftes ned i kanalen med kranbil och en vattenportal byggdes. När vi började hetvattentvätta muren kom en helt annan mur fram och när de sedan fogat en bit, var det svårt att tro att det var samma mur. Projektet var beräknat att ta 3 veckor och vi höll tidsplanen med någon dag till godo. Tillsammans med beställaren gjorde jag och min handledare en för syn av muren och arbetet godkändes. Vilken känsla, mitt första projekt klart och godkänt!!! Woho!!!

Kanalmuren i Brunnsparken, Före- och efterbild

Hetvattentvätt av kanalmuren

Fogning av kanalmuren

Detta var mitt sista blogginlägg på traineebloggen.

Ha det gött

Kram, Hanna Kram

Hanna Kram

Trainee Anläggning, Göteborg

Utbildning: Högskoleingenjör i byggnadsteknik.
Linköpings universitet, campus Norrköping