Av Niklas Engbåge den 30 april, 2020

Flexibilitet i dessa tider

Den stundande situationen vi alla lever i kräver vissa anpassningar för att vi alla ska bidra med det vi kan. Några sätt som jag har varit med om det senaste kommer jag berätta om i detta inlägget.

Digitalträff

Under föregående vecka var det tanken att alla vi traineer samt programansvariga skulle ses i Stockholm för att ha våran andra träff i vårat SIL-projekt (Svevia Innovation Lab). Vad SIL innebär har mina traineekollegor berättat om i tidigare inlägg så jag hänvisar till dem ifall frågan dyker upp.

Men på grund av samhällssituationen fick vi göra som så många andra gör nu för tiden, vi träffades på nätet. Detta gick väldigt bra och det är ett arbetssätt som kommer användas mer och mer i framtiden.

Under träffen som varade i två dagar fick vi se varandra genom skärmen då vi hade genomgångar av arbetsmetoden Service Desk och därefter grupparbeten. Användnignen av webbkameran gjorde det enklare att hålla fokus men även roligare då man fick se sina kollegor istället för att bara höra en röst. Min grupp jobbar med att kolla på hur man kan få fler att jobba efter ett gemensamt ledningssystem. Hur det kan skapa en bättre struktur i företaget osv. Under grupparbetstiden jobbade vi med att analysera kundernas behov. Vi intervjuade olika medarbetare och sammanställde deras ideér och tankar för att kunna förstå för att därefter bemöta behovet. Analyserna pågår och i augusti är det slutpresentation.

Såhär såg det ut för mig under dessa två dagarna. Bilden till höger visar hur fokuserad min grupp var under grupparbetet.

Vardagligt arbete

Men oavsett hur läget ser ut måste vissa delar av det vardagliga arbetet genomföras. I bilden nedan ser ni mig när jag tar ut ett jordprov som ska skickas på analys. Detta är bara en av många arbetsuppgifter som är svåra att digitalisera.

När jag började som trainee kunde jag inte förvänta mig att jag skulle åka runt och gräva i olika grus- och jordhögar men det är roligare än vad man kan tro. Speciellt när svaren från analyserna kommer tillbaka och det blir ett bevis på att produktionen görs på rätt sätt för att uppfylla kraven på materialet.

Att ta ut prover på jord så väl som på ballast är ett viktigt moment för att säkerställa kvalitet. Lägg märke till det rekomenderade avst¨åndet mellan mig och fotografen.

Tack för mig och på återseende!

Niklas Engbåge

Trainee Ballast Väst

Utbildning/övrigt: Högskoleingenjör i Maskinteknik, inriktning produktion.