Av Julia Fredholm den 9 april, 2020

Driften - Vad gör vi egentligen?

Då har det återigen blivit min tur att göra ett inlägg här på traineebloggen. Nu har det gått lite mer än ett halvår sedan jag började på Svevia och jag har hunnit lära känna och förstå verksamheten lite mer än vid förra blogginlägget. I det här inlägget har jag tänkt att berätta lite mer om vad drift och underhåll innebär.

När jag började på Svevia visste jag att drift och underhåll innebar skötsel och mindre åtgärder för att upprätthålla vägnätets standard. Men ungefär där tog mina kunskaper slut och jag hade aldrig anat att det skulle ligga en så stor organisation bakom varje driftområde som det fakiskt gör.

Som jag tidigare berättat jobbar jag med Helsingborgs driftområde vilket består av ca 100 mil väg där det ingår alltifrån högtrafikerad motorväg, mindre landsvägar och även några få grusvägar. Förutom att själva vägytan ska vara i bra skick ansvarar vi även för vinterväghållning, avvattning, sidoområde, sidoanläggningar och vägutrustning som exempelvis vägmärken, kantstolpar och olika typer av räcken. Beroende på driftområdets geografiska placering kan utmaningarna se olika ut eftersom att bland annat väder och mängden trafik spelar stor roll.

Sidoområden

En sak som jag inte alls trodde ingick i driftens ansvarsområde är alléer och vägträd samt växtlighet intill vägen. Dels ska vi se till så att stam- och stubskott tas bort från träden och så ska växtlighet i vägkanten röjas för att säkerställa god sikt och inte riskera att påverka vattenavrinningen negativt.

Reparation av balk

Eftersom att det rör sig mycket trafik på vägarna blir det också en hel del olyckor där räcken har blivit påkörda. Ett vanligt arbetsmoment hos oss i Helsingborg är reparation av balk som har blivit påkörd. Ofta är det enbart några få balk som ha blivit skadade men ibland kan det vara långa sträckor. Bilden nedan visar en reparation som utfördes i början på veckan där det var ett balkräcke i en sväng som hade blivit skadat och behövde bytas.

Reparation av skadat balkräcke.

Detta var bara ett smakprov av vad driften jobbar med. Det finns hur mycket som hellst att se och lära sig.

Med detta vill jag tacka för mig samt passa på att påminna er om att kika in här nästa vecka då det är Carolin från driften i Umeå som bloggar.

/Julia

 

Julia Fredholm

Trainee Drift, Helsingborg

Utbildning/övrigt: Högskoleingenjör byggteknik med inriktning väg- och trafikteknik