Av Niklas Engbåge den 10 januari, 2020

Kicka igång 2020 med en gång

Årets första vecka har redan passerat och vad passar inte bättre då än årets första blogginlägg. Under hösten har jag fått lära mig otroligt många nya saker och jag tänkte berätta lite om området jag är verksam i. Ett område som förekommer i allas vardag utan att de flesta tänker på det.

Jag heter Niklas och jobbar som trainee på Ballast Väst med stationering i Göteborg. Ballastavdelningarna på Svevia driver bergtäkter där berg sprängs, krossas och lastas till kund. Min uppgift under hösten har varit att ta åt mig så mycket kunskap som jag kan samt att hjälpa platschefen i tre av bergtäkterna i område Väst med diverse saker. Jag har jobbat med allt från marknadsföring till att göra prislistor och vara med på kundmöten. Det pågår ett ständigt arbete med att minska miljöpåverkan i Svevias bergtäkter och där ingår jag i en tvärgrupp som arbetar för att minska bland annat dieselförbrukningen inom verksamheten.

Ballast - bergmaterialprodukter

Som ni kanske har förstått vid det här laget så jobbar jag med ballast. Men vad är egentligen ballast och hur används det?

Enklaste sättet att förklara är såklart med en bild. På bilden nedan ser ni de flesta användningsområden där ballast från bergtäkter förekommer.

Det står helt klart att det inte går en dag utan att vi har nytta av någon form av ballast om det så är i asfalten vi cyklar på eller som tak på byggnader.

Ballast förekommer i olika former och storlekar vilket kallas fraktioner. Det finns en mängd olika fraktioner till exempel kallas en för 4/8. Det innebär att i den högen är stenarna större än 4mm och mindre än 8mm. Olika fraktioner har olika egenskaper och därmed olika användningsområden.

Samlingsnamn och användningsområden

Makadam - används i bärlager, förstärkningslager, dränering, kapillärbrytande skikt men också som slitlager och dekorationslager på gång- och parkeringsytor.

Sand - används exempelvis vid plattläggning, blandning av murbruk, eller till sandlådan.

Bergkross - användas exempelvis för underhållsgrusning av vägar, planer och parkeringsplatser samt som förstärkningslager.

Stenmjöl - Används vid fogning av marksten och plattor. Justeringar, jordförbättring med mera.

Funfact: År 2016 producerades det ca 87milj ton ballast i Sverige. Det blev då ca 8,5 ton ballast från bergtäker per invånare i Sverige.

Källa:https://www.sverigesbergmaterialindustri.se/images/pdf/index_branschstatistik/SGU_Grus_Sand_Krossberg_2016_pp2017-2-rapport.pdf

Mässa på Chalmers

Men det är inte bara ballast produkter som jag har pysslat med under hösten. Jag fick också möjlighet att vara med och marknadsföra Svevias traineeprogram på VARM-mässan på Chalmers i november. Det var roligt att vara på en mässa och stå i en monter som anställd efter att ha gått runt på olika mässor som student i tre år.

Håll ögonen öppna så kanske Svevia kommer till mässan på din skola i vår.

Svevias monter på VARM-mässan.

Innan jag lämnar över stafettpinnen till Paulina på driften vill jag passa på att önska alla ett gott nytt år.

Tack för mig!

Niklas Engbåge

Trainee Ballast Väst

Utbildning/övrigt: Högskoleingenjör i Maskinteknik