Av Carolin Westerlund den 17 december, 2019

Julhälsning från Umeå

Nu har det blivit dags för årets sista inlägg här på traineebloggen. Jag som skriver det heter Carolin och jobbar på driften i Umeå. Här kommer en liten julhälsning och sammanfattning av min första tid på Svevia.

Det har gått några månader sedan jag började som trainee och jag har hunnit med massor. Jag har fått testa på allt ifrån att köra vält, åka plogbil och laga vägar till mer teoretiska uppgifter och diverse spännande möten. Variationen gör att ingen vecka är den andra lik och hösten har sprungit iväg.

Jag har spenderat ungefär halva tiden av hösten på vägstationen Umeå och andra halvan på regionkontoret här i Umeå, med några kortare perioder av praktik däremellan.

Praktik på Arento

Precis som några av mina traineekollegor så har jag haft praktik på Arento. Jag lyckades pricka in min praktik under lågsäsongen, vilket gjorde att det fanns tid för förberedelser inför den kommande sommarsäsongen. Bland annat så märkte vi upp allt material med DNA-spray för att förhindra stölder. Sprayen syns inte om man inte lyser med UV-ljus, som ni kan se på bilden.

Praktikantskylten

DNA-färg som bara syns i UV-ljus.

Olika arbetsplatser och julfirande

Under tiden på regionkontoret har fokus legat på att jag ska lära mig hur det fungerar i olika projekt innan själva produktionen kommer igång eller efter den är klar. Det kan innebära att räkna på olika jobb som är intressanta, planera jobb som ska göras, upphandla resurser, dokumentera allt som gjorts eller att ha slutbesiktning. Det är många delar som ska fungera för att ett projekt ska bli lyckat och det är otroligt lärorikt att få vara med i alla delar.

På vägstationen fokuserar jag på att förstå och lära mig produktionen som sker ute på vägarna. I Umeå driftområde har vi 174 mil väg att ta hand om varje dag, vilket inte är det enklaste. Toksnöar det i ena änden av området kan det vara sol i andra änden under vintrarna. Eller som det varit senaste veckan, ena sekunden superkallt och massa snö och nästa regn och plusgrader. Det är en stor utmaning att hantera! Jag blev nästan överväldigad över hur mycket alla kämpar tillsammans, utan att klaga det minsta, sådana dagar för att alla vägar ska vara framkomliga för alla. Det krävs många timmars nattjobb för att folk ska kunna ta sig till jobb och skolor på morgnarna!

Så här såg väderprognosen ut förra veckan, väldigt besvärlig!

Efter en sådan väderutmaning var det välförtjänt med lite julfirande. Vi passade på att kombinera APT med luciafirande och julbord. Det blev en väldigt trevlig dag och julkänslan har infunnit sig på vägstationen!

Härligt julbord uppdukat som avslutning på julfirandet.

Fin julgran på vägstationen.

Efter nyår kommer det ett inlägg från Niklas på ballast i Göteborg.

Nu hälsar jag god jul från Umeå!

Carolin Vesterlund

Drift Umeå

Utbildning/övrigt: Civilingenjör industriell ekonomi, inriktning logistik och optimering