Av Matilda Särenfors den 5 december, 2019

Min vardag - Märlarbanan & Västra Roslags-Näsby

Nu har det blivit min tur att berätta om min första tid som trainee, jag heter Matilda och är trainee på anläggning i Stockholm.

Under min tid som trainee jag har gjort väldigt mycket olika saker, min första tid på Svevia spenderade jag på projektet Mälarbanan men numera håller jag till på projektet Västra Roslags-Näsby. Jag har även haft praktik hos Arento och fått se deras verksamhet. Nu tänkte jag berätta om dessa projekt.

Mälarbanan - Kallhäll

Här läggs vattenledningen.

På projektet Mälarbanan var jag på en byggdel i Kallhäll. Projektet Mälarbanan är ett stort projekt i Stockholm där pendeltåget ska byggas ut från ett spår till två spår i varje riktning, detta för att öka kapaciteten på sträckan då regionaltåg och godståg även färdas på sträckan.

Arbetet som skulle utföras på byggdelen i Kallhäll innefattade omläggning av en 1200mm trycksatt vattenledning. Samt färdigställa en GC-väg i anslutning till ledningen. Mitt focus har legat på att lära mig så mycket jag kan om hur arbetet ska gå till. Jag var ute med yrkesarbetarna och hjälpte till med allt arbete. Jag fick packa material, göra ledningsbäddar och även avfyra en sprängladdning när berg skulle sprängas. Jag har även gått tillsammans med en mätare och mätt ut höjder till överbyggnader och ledningsbäddar.

Groventreprenad - Västra Roslags-Näsby

Illustration över den nya statsdelen i Västra Roslags-Näsby.

I Västra Roslags-Näsby utför Svevia en groventreprenad inför en kommande stadsdel. Vilket innebär att Svevia lägger vatten och avloppssystem, fjärrvärmesystem och vägar i det nya området. I Västra Roslags-Näsby sitter jag tillsammans med en projektingenjör och jag får lära mig hur det administrativa arbetet utförs på projektet. Jag hjälp till med ekonomihantering, fakturering och framtagandet av dokument. Men samtidigt är jag också ute i verksamheten och följet produktionens utveckling.

Här läggs asfalt.

Under en dag lades asfalt på en av de färdiga vägarna i området. Då var jag med och fick se hur det gick till och jag fick även köra asfaltsläggaren.

Arento

En del av traineeprogrammet innebär att alla traineer ska ha praktik hos Svevias dotterbolag Arento. Arento är ett maskinuthyrningsföretag där Svevia hyr sina maskiner. Depån som jag besökte var Stockholm Syd och den ligger i Norsborg. Hos Arento fick jag se deras verkstad och händelseförloppen när en maskin hyrs ut eller lämnas tillbaka. Jag hjälpte också till att utföra kontroller på maskinerna som kom in till depån efter uthyrning.

Arentos lager av markvibratorer.

Det var allt från mig för denna gång, vi ses igen nästa år. I nästa inlägg kommer ni få träffa Carolin från driften.

/Matilda

Matilda Särenfors

Trainee Anläggning, Stockholm

Utbildning: Högskoleingenjör Byggteknin och Design med inriktning anläggning