Av Julia Fredholm den 26 november, 2019

Arentos depåfilial i Strömstad som jag fick besöka under min praktik i Uddevalla. Foto: arento.se

SIL & Arentopraktik - Ingen dag är den andra lik!

Då var det äntligen dags för mitt första inlägg här på traineebloggen. Det har precis gått tre månader sedan jag började på Svevia och ännu har ingen dag varit den andra lik. Jag tänkte ta tillfället i akt och berätta lite om vad dagarna som trainee kan innehålla.

Så vem är jag då? Jag heter Julia och är trainee på driften i Helsingborg där vi har hand om basunderhållet för ungefär 100 mil väg. Det innebär att vi utför alltifrån plogning och saltning vintertid till dagligt underhåll så som att reparera nedkörda skyltar och laga potthål. Enkelt förklarat är det vi som har i uppgift att underhålla vägarna så att dem är framkomliga och säkra utifrån trafikverkets krav.

Att vara trainee på Svevia har sedan start bjudit på en väldigt varierad vardag där det händer något nytt nästan varje dag. Förutom det som vi f¨år ta del av ute på våra arbetsplatser finns det ett antal aktiviteter som tillhör traineeprogramet. Vissa genomför vi enskilt och andra gemensamt. Svevia Innovation Lab (SIL) och praktikt hos Arento är två av dess aktiviter som jag nu har fått uppelva och tänkte berätta mer om.

Praktik hos Arento

Arento är ett dotterbolag till Svevia som arbetar med uthyrning av bygg- och anläggnignsmaskiner. Dem finns utspridda över hela landet med 14 depåer från Malmö i söder till Luleå i norr.

I början på förra veckan fick jag möjlighet att besöka Arentos depå i Uddevalla i tre dagar för att få en bättra inblick i det dem sysslar med och på så vis i framtiden kunna bidra till ett ökat och bättre samarbete mellan Svevia och Arento. Förutom att jag fick se deras stora utbud av olika maskiner och lära mig hur uthyrningsprocessen fungerar var jag även med och tillverkade skyltar som skulle anvöndas vid en tillfällig avstängning av en väg. Under dagarna i Uddevalla besökte jag också Arentos nya depåfilial i Strömstad som officiellt öppnar den 11 december men redan nu har smugit igång för att serva befintliga kunder.

En skylt som ska användas för att stänga av en väg och som jag fick hjälpa till att tillverka.

 

Svevia Innovation Lab

För några veckor sedan spenderade alla traineer fyra dagar på huvudkontoret i Solna för att starta upp Svevia Innovation Lab, SIL. Som Jesper berättade i det föregående blogginlägget är SIL ett projekt som syftar till att vi traineer ska få vara med och bidra till ökad innovationskraft inom företaget.

Min grupp blev tilldelade frågeställningen "Hur förhindrar vi arbetsskador vid tunga lyft?" där vår beställare ser ett problem i att skylfötterna som används dagligen inom alla divisoner är tunga och otympliga att arbeta med. Under dagarna i Stockholm fick vi chansen att intervjua sex medarbetare med viktiga kunskaper och varierande erfarenheter inom ämnet. Utifrån det vi fick ta del av under intervjuerna kom vi fram till några fokusområden som vi kommer att arbeta vidare med under projektets gång. Nästa tillfälle som vi kommer att träffas för att arbeta vidare med vårt problem blir i vår men fram tills dess kommer vi att arbeta vidare på varsitt håll med att bland annat intervjua fler personer med viktiga kunskaper och erfarenheter inom ämnet.

Hanna, Carolin och jag framför en tavla med vår grupps innovationstankar.

Med detta vill jag tacka för mig tills vi hörs igen någon gång i vår. Glöm inte kika in på bloggen nästa vecka då det är Matilda från anläggning i Stockholm som ska berätta om sina äventyr.

//Julia

Julia Fredholm

Trainee Drift, Helsingborg

Utbildning: Högskoleingenjör byggteknik med inriktning väg- och trafikteknik