Av Hanna Kram den 11 oktober, 2019

Armeringskonst och skattjakt

Så skulle jag sammanfatta veckan som har varit. Det blev en händelserik arbetsvecka, perfekt att skriva om i mitt första inlägg på traineebloggen T19!

Först ut från division anläggning är jag. Hanna Kram, trainee på anläggning i Göteborg. Ursprungligen kommer jag från härliga Småland men bor nu i det lika härliga (dock mer regniga) Västra Götaland. Här i Göteborg är jag med på ett projekt som heter Överföringsledning Landvetter-Hindås. Det är ett projekt för att säkerhetsställa vattentillförsel i Härryda kommun. Det ska bland annat byggas ett pumphus för att ta ytvatten från Västra Nedsjön, ett nytt vattenverk, en högvattenreservoar och ca 20 km vattenledning för att koppla ihop alltihop. Som en riktig göteborgare skulle säga, det är ju ett riktigt rörigt projekt!

Jobbet som trainee bjuder på mycket skiftande arbetsuppgifter. Denna vecka bestod av två helt olika delar. I början av veckan var det praktik som betongare och armering på högvattenreservoarens bottenplatta, onsdag- torsdag var det samverkan med hela division anläggning Göteborg som stod på schemat.

Armeringskonsten

Årets först frost bjöd på en kall och fin morgon.

Kör så det gnistrar!

Måndag morgon bjöd på årets första frost. Det blir en lika stor chock varje år när man går ut till bilen och man måste skrapa rutan. Väl på arbetsplatsen drog sedan arbetet med att armera bottenplattan igång. Det är roligt att se hur armeringen växer till ett häftigt mönster i formen. Roströd färg, böjda järn, raka järn, rektangulära järn korsar varandra om vartannat. Det blir nästan som ett stort konstverk. Det tråkiga är dock när man inser att allt det fina arbetet med att naja ihop järnen inte kommer synas då allt ska täckas över med betong. Som tur är ju betong vackert det med!

Intensiva diskussioner om formbygge.

Samverkan

I onsdags drog vi sedan iväg mot Aspenäs herrgård för samverkan. Det inleddes med information om de olika projekten runt omkring Göteborg. Det är många spännande projekt igång just nu. Framförallt projektet med kabelbyte på Tjörnbron vilket är ett världsunikt arbete som aldrig tidigare utförts.
Dag två blev det sedan skattjakt! Vi blev uppdelade i 12 lag som skulle kämpa om skatten. Det blev många glada skratt och kämpaglöd när man inom laget skulle samarbeta för att lösa uppgifter som gav ledtrådar inför det slutliga målet, skattkistan. Trots att jag var medlem i det bästa laget gick det sisådär, men det är bara att gratulera segrarna.

Samverkansaktiviteterna gav många tillfällen att kramas.

Samarbete är ett av Svevias värdeord och samverkan är en del för att bibehålla samarbetet inom anläggning Göteborg. För mig som var ny var det extra roligt att träffa nya människor och få ett ansikte på namn jag nu hört i en månad på fikarasterna.

Tills vi ses igen, ha det fint och glöm inte att läsa bloggen om två veckor. Då är det Joakim på Driften i Luleå som berättar om sina äventyr som trainee.

/ Hanna

Det blir många fötter på liten plattform.

Information om de pågående projekten på Göteborg anläggning.

Indelning i 12 lag med en inledande auktion av viktiga föemål till skattjakten.

Övning i att bli ledd och att leda andra.

Hanna Kram

Trainee anläggning, Göteborg

Utbildning: Högskoleingenjör i byggnadsteknik. Linköpings universitet, campus Norrköping