Av Axel Stolt den 14 januari, 2019

Vill du dela väg med mig?

Som bloggare under rekryteringstiden för traineeprogrammet 2019 vore det tjänstefel att inte nämna att nu är det dags att lämna in din ansökan! Ansökningsformuläret hittar du på svevia.se/trainee. Har du frågor kring min första tid på Svevia är du mer än välkommen att skicka e-post till mig på axel.stolt@svevia.se

Du som har följt traineebloggen under året vet att jag redan bloggat en gång. I mitt förra inlägg, från september 2018, berättade jag om det jag hunnit med under min första månad som trainee. Sedan dess har det hänt en hel del. Inte minst har jag lärt känna stora delar av min lokala organisation inom arbetschefsområde anläggning Malmö. Det är den här delen av mitt arbete som jag känner har förändrats mest sedan sist jag bloggade. Det är härligt att kunna åka runt på våra arbetsplatser och känna alla som arbetar där, det är trots allt lite läskigt att börja i en ny organisation.

Fram tills nu har jag inte haft något fast projekt som jag arbetat med då det helt enkelt inte legat rätt i tiden. Jag ser det inte som något negativt utan snarare tvärtom. Att inte ha varit bunden till något specifikt projekt har gett mig möjligheten att växla mellan flera olika, lära känna kollegorna som jobbar där och även jämföra hur kollegor löser samma problem på olika sätt. Att just jämföra olika arbetsplatser är väldigt intressant och lärorikt. Det ger mig en bra bild över hur man kan lösa saker på olika sätt, och framför allt stöter jag på sätt som jag kanske inte själv hade förväntat mig. Min uppfattning är att det inte bara är jag som lär av att göra dessa jämförelser utan även mina kollegor.

Utöver mina “ordinarie” arbetsuppgifter har jag även hittat på lite annat. Jag var under två dagar på praktik på Svevias laboratorium i Arlöv. Där hållfasthetstestar vi främst asfalt men vi gör även platsbesök för att mäta hållfasthet på terrasser inför asfaltering till exempel. Där fick jag vara med Robert som är en eldsjäl inom sitt område. Han hade svar på det mesta och jag fick med mig mycket till min “Sveviabok”. Den reser med oavsett var jag är. I boken gör jag anteckningar om vad jag gör, det händer för mycket för att komma ihåg det i huvudet, men även alla lärdomar jag tar med mig. Den är värd sin vikt i guld och det är ett av mina hetaste tips om du ska jobba som trainee i framtiden. Med den lär jag mig så mycket mer.

Sista månaden innan jul spenderade jag mycket av min tid på ett broprojekt i Malmö. Där ska det byggas två vägbroar för att skapa en planskild korsning för cyklister och bilar. Där spenderade jag, precis som jag gjort på andra projekt, några dagar med yrkesarbetarna. Det är otroligt kul att lära känna alla ute på bygget men inte bara det. När man är ute på arbetsplatsen och hjälper till (efter bästa förmåga :D) lär man sig otroligt mycket på kort tid. Framför allt lär man sig alla värdefulla små knep som inte står i några böcker. Just att få möjlighet att hjälpa till i produktionen är en unik möjlighet som trainee som man helt enkelt inte får tid med i andra yrkesroller.

I detta nu är det lite nyheter på gång för min del. Jag ska tillsammans med en platschef få driva ett lite mindre projekt som vi ska starta upp i dagarna. Vi ska bygga en cykelväg mellan två orter. Ett lite mindre projekt ger mig möjligheten att få se projektets alla delar från start till slut och alla utmaningar det medför. Det kan vara en så enkel sak som att fråga en husägare om vi får ha vår bodetablering på dennes mark eller kanske en mer komplicerad juridisk fråga i kontraktet som jag måste rådfråga en högre chef om. Hur som helst ser jag projektet som en utmärkt möjlighet att prova mina vingar och ta ännu mer ansvar än vad jag gjort tidigare.

I kombination med projektet kommer jag givetvis fortsätta med de gemensamma aktiviteterna för traineeprogrammet. Under hösten startade vi upp Svevia Innovation Lab. Det kommer Amanda skriva mer om nästa vecka. Under våren ska vi i traineegruppen genomföra modul två i vår ledarskapsutbildning. Jag är supertaggad på att gå den eftersom modul ett som vi hade i höstas var grym. Jag är övertygad om att någon eller flera av mina kära traineekollegor kommer att blogga om det längre fram i vår.

Det var allt för mig denna gången. Jag vill än en gång uppmana dig att söka traineeprogrammet 2019, du kommer inte att ångra dig! Som avslutning får ni en bildbomb (inspiration från Madeleine som bloggade 2018-11-09).

Tack för mig och trevlig helg!

//Axel

 

Svetsning av vattenledningar

Ibland fastnar maskinerna lite. Då får man hjälpas åt.

Schaktning för en blivande bro.

Grävmaskinen är precis klar med slänter samt terrass för en blivande GC-väg

Så här ser en brandpost ut innan den är nedgrävd

Om det är dålig bärighet i underlaget kan man behöva en grävmaskin med lång arm.

Här är formen på väg upp i schakten som du kan se i bilden längre upp.

Full fart på jobbet!

Det gäller att hålla ordning på armeringen.

Här har formbygget kommit ytterligare lite längre.

Ställningen ska hålla för många ton.

En bro till bron.

Armering och formbygge är ett riktigt hantverk.

När vi ändå bygger bro passar vi på att lägga fjärrvärmeledningar under vägen.

Sista fotot innan jul. Nu är armeringen nästan klar.

Axel Stolt

T18

Utbildning:Högskoleingenjör Byggnadsteknik och arkitektur, Lunds Tekniska Högskola