Av Anton Nilsson den 11 december, 2018

Ett halvt år på Svevia

För exakt sex månader sedan började jag på Svevia och jag har sedan dess hunnit med att arbeta på tre olika arbetsplatser och praktiserat på ytterligare två. Lägg sedan till utbildningar och gemensamma aktiviteter med traineegruppen och du har ett händelserikt arbetsliv!

Jag som under studietiden arbetat på industri kan inte mer än förundras över hur fort dagarna går med ett så varierat arbete som jag fått på Svevia. Vilket även var en stor anledning till att jag sökte traineeprogram. Det typiska efter att tagit en examen med min inrikting är kanske att också hamna inom industrin men jag lockades mot någoting nytt och okänt. Vilket har inneburit många utmaningar och möjligheter till utveckling.

Krossning av sprängt berg vid anläggningsprojektet

Färdigställd villatomt med utsikt över Dundret

Vy från sandsilon över Driftområde Piteå

Sprängning för att öka takhöjden i bergrum till silo

Dagens bestyr

Besök på ballasts bergstäkt vid Arjeplog

Förbereder en öppningsbar bro inför vintern med Arento

Min första tid på Svevia spenderade jag på ett anläggningsprojekt i Gällivare, där vi skulle utföra ett bostadsområdet på en bergssluttning med utsikt över Dundret. Jag kom mitt i full produktion och lämnade projektet när en gata med tomter lämnandes över till beställaren.

Därefter har jag huvudsakligen befunnit mig på Driftområde Piteå. Där vi nu befinner oss i början av högsäsong, vintern. Vägar ska sandas, saltas och plogas i rättan tid för att hålla 109 mil väg framkomlig för trafikanterna.

Sist har vi Driftområde Luleå som jag än så länge bara hunnit tjuvstarta på tre dagar under förra veckans snöfall och som jag nästa vecka kommer att gå över till permanent.

Likt dem andra traineerna har jag också praktiserat på Maskinuthyrningsenheten Arento. Det gav en nyttig inblick i hur Svevia är uppbyggt och specifikt hur Arento arbetar.

Jag har även hunnit med sju dagar i division Beläggning, närmare bestämt Ballast, vilket gett mig en väldigt god bild av hur branschen och Svevias värdekedja fungerar. Det har även gett välbehövda kunskaper kring de material, som så ofta är centrala i det vi gör inom svevia, sten.

 

Det var en snabb resumé för den här gången från Norrbottens Trainee. Nästa vecka får ni inte missa vad Victor Karlsson på Linköpings driftområde har att dela med sig av!

/Anton

Anton Nilsson

T18

Utbildning:Civilingenjör Teknisk Design Produktion