Av Elvira Jansson den 23 november, 2018

Världen kretsar runt inköp!

Så känns det för mig just nu. Jag heter Elvira och är trainee på centralt inköp. Nu är det äntligen min tur att få dela med mig om min vardag och min första tid som trainee på Svevia.

Vad gör jag som trainee på centralt inköp?

Som trainee på centralt inköp har jag fått vara del av många olika processer och ingen dag är den andra lik. Det kan vara allt från anbudsgenomgångar med potentiella leverantörer och leverantörsbesök till utvärderingar av befintliga avtal med koncernavtalsleverantörer och analyser av Svevias framtida behov inom inköp. Vi arbetar också med att ta fram och analysera olika inköpsnyckeltal för att följa upp den producerande delen av verksamheten.

Nu kanske ni sitter och funderar på vad i hela världen en anbudsgenomgång och en koncernavtalsleverantör är för något? – Jo, det ska jag förklara för er nu. En anbudsgenomgång är en del av en upphandling och består av ett möte med en potentiell leverantör där de presenterar sitt anbud: alltså vad de kan erbjuda oss i form av produkter eller tjänster samt deras priser. Sådana möten har vi med flera leverantörer innan vi bestämmer vilken leverantör som vi ska teckna avtal med. En koncernavtalsleverantör är ett företag som vi har koncernavtal med och som levererar sina produkter eller tjänster till hela eller delar av Sveviakoncernen. Detta för att vi ska samla våra beställningar och därmed få stora volymer hos en leverantör vilket ofta resulterar i att vi får bättre priser.

 

Vägskyltar är ett av flera områden där vi har en koncernavtalsleverantör.

 

Det bästa med att vara en Svevia trainee

En sak som jag verkligen uppskattar är att jag har många runt om kring mig som bryr sig om hur jag har det och att allting flyter på. Förutom alla mina traineekollegor så har jag min handledare, min chef, mina kollegor, en HR-partner och programsamordnaren för traineeprogrammet. Därav känner jag mig väldigt väl omhändertagen och jag får den stöttning som jag som ny på jobbet kan tänkas behöva.

Jag ser också traineeprogrammet som en stor möjlighet för mig att utvecklas som ledare och på ett personligt plan. Som några av mina traineekollegor bloggat om tidigare så får alla Svevias traineer gå en ledarskapsutbildning, som hittills varit helt grym och jag har fått mängder med nya insikter och skapat mig en ledarskapsplattform.

Att jag har fått chansen att åka runt till olika delar av verksamheten och prova på väldigt många olika arbetsuppgifter samtidigt som jag kan skapa mig en uppfattning om hur jag ur ett inköpsperspektiv påverkar och kan bidra till vår verksamhet.

Här nedan kommer två bilder från mina senaste veckor. Jag börjar med en från mitt besök hos Ragn-Sells i Bro. Jag och min handledare var där och tillsammans med vår kontaktperson på Ragn-Sells gick vi igenom hur avtalet ser ut och diskuterade även hur vi kan utveckla och effektivisera vårt samarbete i framtiden.

Besök hos Ragn-Sells som är vår koncernavtalsleverantör för avfallshantering

Jag har hängt med inköpare på de olika divisionerna och fått följa med dem på olika platsbesök. Här ser ni en bild från när jag besökte vårt asfaltverk precis bredvid en av Arlandas landningsbanor. Här tillverkas många många ton asfalt varje år. Så häftigt!

Asfaltverk Arlanda

Besök vid Asfaltverket bredvid Arlanda.

Som man brukar säga – tiden går fort när man har roligt och jag har verkligen roligt på jobbet! Jag vaknar upp varje morgon och ser fram emot att gå till jobbet. Det är helt fantastiskt!

Som ni hör finns det många anledningar till att jag trivs på Svevia och jag vill verkligen rekommendera alla som funderar på att gå ett traineeprogram att söka till Svevias traineeprogram. Jag hoppas att vi ses hösten 2019 när nästa kull med traineer börjar!

 

Nästa vecka är det Angelica Ivarsson på driften i Stockholm Norr som tar över bloggen, missa inte det!

Trevlig helg!

/Elvira

 

Elvira Jansson

T18

Utbildning: Civilingenjör inom industriell ekonomi