Av Madeleine Söderlind Östman den 9 november, 2018

Vad gör en ingenjör?

Jag heter Madeleine Söderlind Östman och är född och uppvuxen i Örnsköldsvik. Efter studenten flyttade jag till Västerås där jag studerade till Civilingenjör inom Industriell ekonomi fast med en Energiteknisk bas.

Energiteknik? - kanske ni tänker nu. Jag har själv funderat på varför jag valde att hoppa in i byggbranschen direkt efter min examen och svaren grundar sig nog i att det inte handlar om branschen i sig utan vad SVEVIA gör i denna bransch.

Våra kollegor runt om i landet jobbar dag och natt för att förstärka och behålla den infrastruktur vi har i Sverige. Det gör mig stolt och det är ett viktigt jobb.

Jag har fått en anställning som Trainee på driften i Stockholm söder. Traineeprogrammet pågår i 1,5 år och jag har valt att fokusera på ett stort driftkontrakt som heter Västra Södertörn, HP/SR (beläggning mm.) med fokus på hela kedjan, från kundkontakt till fakturering. Kommunala uppdrag på Skogskyrkogården och Tunneltvätt där Stockholm söder är unika. Driftarbete är så coolt!


Foto: Svevia – ledande inom drift!

I vinter kommer jag tillsammans med mina kollegor på Västra Södertörn sköta vinterväghållningen på bl.a. Sveriges MEST trafikerade väg, Essingeleden. Där har jag hittills exempelvis fått hålla i delar av en arbetsgenomgång/ uppstartsmöte med alla åkare. Jag har skapat en arbetsberedning/ riskanalys till uppsättning av snöstör och sedan fört in GPS-data av uppsättningen. Den datan har jag jämfört mot produktionskalkyl och något vi kallar sommarmodellen. Uppföljning är otroligt viktigt – alla små bitar räknas.

Foto: Besök på Svevias färgfabrik i Linköping. Glaskulor som blandas ner i den vita vägmarkering vi passerar dagligen. Det är pärlorna som ger den reflexerande effekten så vi kan köra säkert!

Mitt i allt detta får vi som går traineeprogrammet även en ledarskapsutbildning som sträcker över ett år ungefär med 3 moduler. Det är hög standard och fokus ligger på att förstå hur människor samverkar, fungerar och hur jag som individ på bästa sätt kan utnyttja mina förmågor att leda.

De vänner och kollegor jag fått genom traineeprogrammet är ovärderliga och vi kommer kunna använda oss av detta kontaktnät i resten av våra karriärer. Kompetenta, medvetna och rättvisa framtida ledare.

Foto: Modul 1, första delen av vår ledarskapsutbildning. Kartläsning för att komma till kvällens middag.

I somras och fram till nu har jag tagit tillfället i akt att vara ute och jobba tillsammans med våra specialister inom väg och drift – våra yrkesarbetare. All erfarenhet och kunskap som de har är det som bär SVEVIA från väg till styrelse.

Foto: Ny bom uppe!

”Jag presenterades år 1960 som en länk mellan det planerade Pampaskorset vid Karlberg och Valhallavägen i trafikledsplanen. Min första länk invigdes redan år 1970 och har kompletterats del för del fram till år 2014. Jag är utsmyckad med konst av bl.a. Pål Svensson och PeGe Hilling. Varje år passerar ca.320 000 bilar mina totala 3,6 km per dygn.

-Vem är jag?”

Foto: Konst Norra länken, Wikipedia

Norra länken såklart!

Utöver att SVEVIA Stockholm Söder tvättar alla tunnlarna i Stockholm så stänger vi (avdelning trafikanordningar, TA) även av hela tunneln så andra aktörer kan komma in och i lugn och ro kontrollera kameror, fläktar, tvätta nödutgångar etc. Detta är en upplevelse i sig och andra gången fick jag vara med och dra en av skärmvagnarna som vi med hjälp av TMA-bilar (energiupptagande skydd) placerade ut i en av mynningarna till tunneln.

Foto: Tunneltvätten. Till alla er som har svårt att se skillnaden efter en tvätt.

Ett litet sidoprojekt jag har pysslade med i somras var inredning av det lilla konferensrummet i Tumba. Här är resultatet:

Foto: Före

Foto: Efter

Detta är en bråkdel av allt jag fått möjlighet att ta del av, men summan av kardemumman är att det erbjuds ett brett spektrum av utbildningar inom allt från arbete på väg till entreprenadjuridik. Detta utöver de utbildningar traineeprogrammet har att erbjuda.
Möjligheterna är oändliga och efter bara några månader på SVEVIA vet jag att det är det här jag vill jobba med, för det är så viktigt. Jag ska bli bäst i landet på drift!

Så vad gör en ingenjör? Den frågan får jag ofta och jag gör det här.
Jag avslutar med en liten bildbomb och nästa vecka bloggar min kollega Marcus från driften i Stockholm Norr.


Ta hand om er!

 

 


Foto: Lövblåsning med Angelica och Marcus i Pampas Park & Gator.

Foto: Ghostbuster!

Foto: Stängt var det här!

Foto: Min Vält-premiär med HP/SR-gänget!

Mesta är våra Norska kollegor som hjälper till att tvätta tunnlarna när vi kör heltvätt två ggr per år.


Madeleine Söderlind Östman

Traineeprogram T18

Utbildning: Civilingenjör inom Industriell ekonomi, Energiteknisk bas.