Av Melina Stender den 26 oktober, 2018

Asfalt natt och dag!

 I denna veckas blogginlägg ska ni få läsa om hur jag har det på Division Beläggning i Örebro. Jag jobbar alltså med utläggning av asfalt. I rollen som trainee på beläggning får jag vara med överallt och ingenstans. Det är lärorikt att kunna följa de olika stegen i projekten.

Vad gör en trainee på Division Beläggning?

Som mina traineekollegor har skrivit så är ingen dag den andra lik men efter varje dag åker jag hem med lite mer kunskap i bagaget. Ena dagen kan jag sitta inne på kontoret och vara med när det räknas på anbud för att sedan följa med ut på en förbesiktning med en beställare. Andra dagen sitter man i möten för att planera jobben och resurserna.


Vältning av en rondell som precis blivit asfalterad

Beläggningsarbete åt Örebro kommun

Ett projekt som jag ägnar mig mest åt är ett ramavtal för Örebro kommun som vi räknade hem i somras. Det har varit riktigt roligt och lärorikt för mig då jag fick vara med redan från starten med kalkylarbetet. Sedan har jag hängt med under projektets alla planeringsfaser. Nu är vi mitt uppe i produktionen och jag hjälper till med att till exempel ta emot beställningar och följa upp arbetet. Jag följer även med en av våra arbetsledare ut för att kika på förutsättningarna innan vi lägger asfalt samt även besöker arbetsplatsen vid själva utförandet. Ramavtalet innebär att återställa vägar och gångbanor efter att det till exempel har grävts på grund av en vattenläcka, eller så är det en sliten väg som behöver ny toppbeläggning. Att få vara med från starten har gett mig en stor förståelse för alla de andra stegen under projektets gång.

Asfaltering av en gång- och cykelbana åt Örebro kommun

Asfaltering av körbana åt Örebro kommun

I natt var jag med och kikade på när Svevias fräs var här och fräste upp två vägar som vi ska asfaltera under nästa vecka. Dessa jobb utför vi nattetid dels för våran säkerhet samt för att underlätta för trafikanterna då det är högtrafikerade vägar precis intill Örebro Universitet.

Fräsning av vägbana åt Örebro kommun

Det är ett högt tempo nu när vi är på sluttampen, när tjälen kommer och backen är vit så är asfaltssäsongen över! Då är det dags att ta sig an nya anbud och planera inför nästa säsong.

Missa inte att kika in här nästa vecka också, då ska Kristijan på Division Anläggning berätta om sin vardag!

Trevlig helg på er!

/Melina

 

Melina Stender

T18

Utbildning:Högskoleingenjör Berg- och anläggningsteknik, Bergsskolan Luleå Tekniska Universitet