Av Axel Stolt den 26 september, 2018

Hoppsan, fredag igen?

Den känslan har jag fått varje fredag hittills som trainee på Svevia, en känsla jag önskar alla. Varje vecka är det fullt ös med aktiviteter och möten. Det har bara gått en månad sedan jag började som trainee och jag har redan hunnit åka från Malmö till vår kära huvudstad två gånger, varit på praktik på Arento (Svevias uthyrningsfirma) samt flyttat runt mellan Division Anläggnings arbetsplatser i Skåne. Med ett så späckat schema flyger veckorna förbi.

Hur är det att vara trainee på Svevia?

Jag misstänker att du som läser detta är taggad på att gå traineeprogrammet (eller är en nyfiken kollega) och undrar hur det är att vara trainee. 

Ledarskapsutbildning i Stockholms skärgård

Du känner dig speciell, du får möjlighet att träffa företagsledningen och tillbringa tid med dem, alla undrar hur du har det, man får åka på utbildningar och träffar, kollegor frågar om du vill följa med på saker i det dagliga arbetet. Första tiden är det stor frihet och du lär dig ta ett större ansvar för dig själv och din tid. Ditt ansvar är att lära dig så mycket du bara kan under din tid som trainee vilket är oerhört kul och inspirerande att vakna upp till varje dag. Ett ansvar som jag själv känner är att se på Svevia med nyfikna och kritiska ögon. Svevia är ett kanonföretag att arbeta på, men har som alla andra företag saker som kan förbättras. Dessa saker gillar jag att hitta och framföra på ett konstruktivt sätt till rätt person. Jag har en unik position som trainee att göra just det.

Ett stort plus som jag inte ska glömma att nämna med traineeprogrammet är mina kära traineekollegor. Vi har redan efter så kort tid hittat varandra väl och har det kanontrevligt när vi träffas. Det bästa med traineeträffarna är att man kan diskutera sina erfarenheter och de utmaningar man har på sin arbetsplats med någon utomstående som kanske har en annan syn på det hela, men som även kan känna igen sig.

Hur ser en vanlig dag ut?

Det korta svaret på den frågan är att det finns inga vanliga dagar, ingen dag är den andra lik. När jag började som trainee brukade min sambo fråga mig vad jag ska göra på jobbet den dagen. Oftast blev svaret ett skratt kombinerat med “ingen aning”. Hon har börjat fråga vad jag har gjort på jobbet när jag kommer hem istället.

Förberedelse inför asfaltering

Som jag skrev i inledningen har jag hunnit med en hel del redan. När jag inte är iväg på något speciellt möte eller en utbildning är jag på ett av Svevias byggen i Bara utanför Malmö som min utgångspunkt.

Drönarbild från mitt hemmaprojekt "Bara Backar"

Det är ett stort bostadsexploateringsprojekt med vägar, vatten, avlopp, dammar, planteringar, tomter osv. Där hjälper jag till med så mycket jag kan och där har jag även min handledare Oskar som är platschef på projektet. Till honom går jag med alla frågor och vi har en dialog över vad jag bör ägna mig åt för att lära mig så mycket som möjligt under min traineetid.

Bandschaktare är större än de ser ut!

Nästa fredag bloggar Amanda Fagerström som är trainee inom IT på huvudkontoret i Solna. Glöm inte att kika in då!

Trevlig helg!

/Axel

Axel Stolt

T18

Utbildning: Högskoleingenjör Byggnadsteknik och arkitektur, Lunds Tekniska Högskola