Av Andre Granström, Traineeprogrammet Civilingenjörer den 12 mars, 2018

Omväxlande, Oerhört Otroligt och Oförglömligt

Ovanstående rubrik sammanfattar mycket väl min tid än så länge här på Svevia. För er som föredrar att göra historian längre så är ni välkomna att läsa nedanstående, där finnes mina upplevelser hos Svevia samt tankar kring framtiden.

Innan jag kom till Svevia pluggade jag till Civilingenjör i Industriell Ekonomi på Mälardalens Högskola i Västerås. Både jag och min flickvän sökte oss mot Linköping, hon för studier, jag för att få chansen att vara trainee på Svevia Anläggning i Linköping!

Min tid på Svevia började med att få vara ute i den dagliga produktionen på ett av våra projekt och tur var väl det. För en som aldrig tidigare riktigt reflekterat över anläggning gav det en verklighetsanknytning jag tvivlar starkt på att det är möjligt att få utan att faktiskt stå ute med skopan i backen, hjälmen på och höra grävmaskinen mullra. Projektet i fråga är en brobreddning över Haningeleden här Linköping, med tillhörande nybyggnation av en Gång-och Cykelbana, läggning av ledningar samt att riva och bygga om en befintlig busshållplats. Väl på plats fick jag göra allt från att packa material till överbyggnad av väg, till att kontera fakturor och gå skyddsronder, till att sitta med i bygg & ekonomi-möten med vår beställare.

Frilagd armering och formbygge för gjutning

Krossning av kantbalk

Idag sitter jag på Svevias mysiga kontor i Linköping som en del av Anläggning. Tillsammans täcker vi ett ganska stort område. Från Norrköping i Norr, till Karlskrona i Söder, Öland i Öster och till Jönköping i Väster! För nuvarande arbetar jag med anbud, bland annat tar jag fram tidplaner och går inom nödvändigt material för att vi vinna anbudet och få jobbet. Detta i sig är definitivt något jag fattat tycke och smak för, vilken är en av anledningarna att jag efter Trainee-programmet kommer söka mig till att bli projektingenjör. Detta är en av de största styrkorna inom Svevias trainee-program: Du har både tid och möjlighet att hitta det som passar dig! Och med en så bred bransch och stort företag så finns det något för alla här!

 

Anbudsgenom gång med min chef Erik Svanäng, min handledare Adrian Ahrling och vår kalkylingenjör Stefan "Bamse" Billgren!

Innovation lab - en ny del av programmet

Nytt för i år är en företagstäckande satsning på innovation och nytänkande inom Svevia, där vi som traineer är en väsentlig del av arbetet framåt. Med nyfikna och fräscha ögon har vi möjligheten att ifrågasätta dagens rådande arbetssätt och komma med nya förbättringsförslag. Allt detta kopplat med ett starkt stöd från ledningen, samt en verklighetsförankring och ofantlig kompetens hos medarbetarna finns alla förutsättningar för ett vinnande koncept.

Tillsammans med dem andra traineerna har jag fått ta del av detta spännande arbete. Vi har inspirerats av Ashkan Fardost’s underbara föreläsning (om du inte vet vem Ashkan är, så in på TEDTalks och sök!), spunnit idéer med Hyper Island och format egna små grupper där vi sitter och diskuterar både problem och lösningar.

Test av Augmented Reality på en av våra innovations-träffar

Svevia – en plats där du kan se resultatet!

Avslutningsvis vill jag dela med mig om varför det är så otroligt kul att jobba hos Svevia, men mer specifikt inom anläggning. För er som läst tidigare blogginlägg kommer nästkommande mening vara lite av en upprepning (men det skadar väl aldrig): Ingen dag är sig helt lik! Det dyker upp nya utmaningar exakt varje dag, något som ger oss som nya en enorm möjlighet att växa snabbt. Nu kanske ni tycker detta låter lite jobbigt, men vid er sida står andra traineer med exakt samma upplevelse, och bakom er står ett helt företag fyllt med underbara och kunniga människor som mer än gärna hjälper till! En ytterligare styrka att jobba hos är att nästan oavsett vad du gör inom Svevia så är det möjligt att inte bara se, men till och åka på resultatet av projektet (vi bygger ju vägar trots allt)! Därmed vill jag avsluta med en bild över ett nästan färdigt resultat på Haningeledens bro som jag fått bekanta mig med under min tid här på Svevia. Jag hoppas innerligt att ni som söker till 2018's traineeprogram hos oss på Svevia ska få en lika bra resa som mig: En resa som varit omväxlande, oerhört otrolig och oförglömlig.

Missa nu inte att läsa nästa inlägg från Martin Gunnarsson, vår käre kemist!

Vi arbetar med jämnställdhet och mångafald. Foto Fredrik Schlyter

André Granström

Svevia T5

Utbildning:Civilingenjör inom Industriell Ekonomi - Mälardalens Högskola