Tips & råd


Här hittar du konkreta råd och snabba tips att tänka på inför din ansökan till Svevias traineeprogram.


Tre värdefulla tips för dig som ska söka ett traineeprogram

Var påläst

När du söker en tjänst är det bra att du läser på om företaget så att du vet att du väljer en arbetsgivare vars verksamhet intresserar dig. Det är också viktigt att företagets värderingar överensstämmer med dina egna. Om du går vidare till intervju ger det ett professionellt  intryck om du visar att du är påläst och ställer relevanta frågor om tjänsten och företaget.

Välj traineeprogram utifrån intresse samt vad du har att erbjuda

Få klart för dig vad företagets syfte och upplägg är med programmet. Det är viktigt att företaget och programmet har något att erbjuda dig, men minst lika viktigt vad du har att erbjuda företaget. Gör din ansökan personlig och beskriv just detta.

Ta del av tidigare traineers erfarenheter

Ta gärna kontakt med tidigare traineer som har gått något av Svevias traineeprogram. På Svevia har vi en traineeblogg där du kan ta del av våra traineers vardag och utmaningar samt få en inblick i allt spännande som programmen har att erbjuda i form av nätverksträffar, studiebesök och utbildningar.

Få koll på allt om Svevias traineeprogram

Är du nyfiken på vad det innebär att delta i ett traineeprogram? Här hittar du svar på vanliga frågor kring Svevias traineeprogram - hur ansökan går till, hur upplägget ser ut och vad som händer efter din tid som trainee.

Varför ska jag söka ett traineeprogram?

Ett traineeprogram ger dig en unik möjlighet att lära känna hela företaget. Du får se hur allt hänger ihop och skaffar dig en stabil grund genom praktik och utbildning. Genom traineeprogrammet bygger du upp ett stort nätverk med kontakter, både inom traineegruppen samt med andra nyckelpersoner inom organisationen. Upplägget för Svevias traineeprogram gör att du kan avancera fortare inom företaget. Ambitionen är att du ska få en nyckelposition, som specialist eller chef, efter att traineeperioden är avklarad.

Hur är Svevias traineeprogram upplagt?

Svevias traineeprogram varar i 18 månader. Efter 12 månader lotsas du in i en skarp befattning med eget ansvar. Men du är fortfarande en del av traineernas gemenskap och deltar kontinuerligt i olika aktiviteter fram till programmets slut.

Du tilldelas en handledare som utmanar och stöttar dig i ditt dagliga arbete samt en mentor som hjälper dig att utvecklas på ett personligt och professionellt plan.

Är jag garanterad en anställning efter min traineeutbildning?

Genom traineeprogrammet får du en provanställning med målet att bli tillsvidareanställd efter sex månader. Du är anställd som trainee i 12 månader och därefter går du in i den befattning som du och din chef har kommit överrens om. Målet är att du på sikt går in i en chefsbefattning eller annan nyckelposition inom Svevia.

Hur fungerar ansökningsprocessen?

Ansökan öppnar i början av 2020. Var på Svevia du blir stationerad baseras på din bakgrund, dina intressen och din kompetens. När vi tagit emot din ansökan genomför vi ett löpande urval med två-tre intervjuer samt personlighets- och kunskapstester. Mer information om hur du ansöker till Svevias traineeprogram hittar du här.

Hur går lönesättningen till?

Vid anställning får du en marknadsmässig lön som är gemensam för alla som går traineeprogrammet. När du går iin i en ordinarie befattning tillämpas individuell lönesättning.

Vad är bra att tänka på inför min ansökan?

Läs gärna mer om Svevias olika verksamheter här på svevia.se för att se vilken av våra divisioner du finner mest intressant. Skriv ett lättläst och strukturerat CV samt ett riktat personligt brev där du beskriver varför du är intresserad av Svevia som arbetsgivare.

Lycka till!

Möt Emma Hörnfeldt, platschef på Svevia

"Man känner sig väldigt fri. Man är ute och interagerar med människor och besöker många platser. "

Specialist på vägar

Svevia som företag. Foto Svante Örngren

Vi har gjort ett tydligt val. Svevia är specialist på att bygga och sköta om vägar och infrastruktur.

Arbetsområden inom Svevia

På Svevias traineeblogg delar vi som traineer, med oss av våra erfarenheter och tankar kring hur det är att vara trainee.