Praktik i Svevia


Vill du praktisera hos den ledande driftentreprenören och ett av de största väg - och anläggningsföretagen i Sverige? Svevia erbjuder praktikplats (LIA) till dig som studerar vid Yrkeshögskola (YH), högskola och universitet.

Få utrymme att utvecklas och gör karriär

Vårt mål är att alltid vara bäst på det vi gör – oavsett om vi bygger Sveriges längsta motorväg, reparerar en betongbro eller plogar vägen till fjällstugan. Som praktikant hos Svevia får du arbeta i en utmanande vardag och möjlighet att göra karriär.

Från teoretiska kunskaper till prakiska erfarenheter

Vi tror att när du får se och prova lär du dig bäst, vi tror även att det är viktigt att omsätta teoretiska kunskaper i praktik. Vi prioriterar därför de studenter som har praktik i sin utbildning. Genom att göra din LIA - praktikperiod hos oss får du värdefulla erfarenheter och kontakter för framtiden.

Vad är du intresserad av?

Vad du får göra som praktikant hos Svevia beror på vad du studerar, hur långt du har kommit i din utbildning och längden på praktikperioden. Vi erbjuder mestadels praktikplats i produktion och söker främst dig som vill lära känna rollen som arbetsledare, mätningstekniker eller yrkesarbetare. I vissa fall erbjuds dock praktikplatser även inom andra områden - exempelvis på Svevias inköpsavdelning.

Praktisera hos Svevia

Våra aktuella praktikplatser annonseras ut under lediga jobb. För att få koll på när vi söker praktikanter eller för att få tips om lediga tjänster på Svevia rekommenderar vi dig att skicka in en spontanansökan.

 

Frågor och svar om praktik

Här har vi samlat svaren på några vanliga frågor om att göra praktik på Svevia.

Som Arbetsledare har du en central roll i våra projekt. Under din praktikperiod kommer du få testa på vanligt förekommande arbetsuppgifter som exempelvis att hantera beställningar av material, delta i arbetsberedningar samt miljö- och skyddsronder och medverka vid arbetsledningen av våra yrkesarbetare och underentreprenörer.

Läs mer om hur det är att arbeta som arbetsledare här.

 

Under din praktik kommer du dels befinna dig ute på något av Svevias projekt men också arbeta på kontor med hantering av data i olika digitala system. Svevias mätningstekniker sköter självständigt utsättning och inmätning, upprättar relationsunderlag, skapar maskinstyrningsdata, utför kvalitetsverifikat och mängdhantering i anläggningsprojekt och du kommer under praktiken att få vara med i delar av dessa moment.

Hos Svevia kan du bland annat praktisera som yrkesarbetare inom vägarbete, mark, betong, beläggning eller fastighetsskötsel. När du praktiserar som yrkesarbetare får du vara med ute i projekten tillsammans med handledare. Nedan beskriver vi några vanligt förekommande arbetsuppgifter:

Vägarbetare: Utför drift- och underhållsarbete enligt beställningar och krav. Använder och sköter tekniska hjälpmedel så att utfört arbete uppfyller ställda krav. Exempel på uppgifter är vägservice (vägvakt), TA-arbeten, tvättning och montering av skyltar, halk- och snöbekämpning, slåtter av dikesrenar, läggning av stödkanter, räckesarbeten, röjning och markarbeten av skiftande slag. Arbetsuppgifterna kan inkludera planering och kundkontakter samt övervakningstjänst. Läs mer om hur det är att arbeta som vägarbetare här.

Anläggare: Utför väg- och markarbeten enligt beställningar och krav. Använder och sköter tekniska hjälpmedel, ofta i samarbete med maskinförare, så att utfört arbete uppfyller ställda krav. Exempel på uppgifter är mark-, VA-arbeten, stensättning och ytskiktsarbeten.

Beläggningsarbetare: Utför beläggningsarbeten i samarbete med arbetslaget enligt givna beställningar och befintligt regelverk. Ansvarar för att fordon och teknisk utrustning sköts och är i gott skick. Hanterar material, mätutrustning och annan teknisk utrustning (t.ex. asfaltläggare, vält och klistermoped) så att produkten uppfyller kundens kvalitetskrav. Exempel på alternativa inriktningar är asfalt- och emulsionsarbete samt fräsning av asfalt och grus.

Parkarbetare: Utför park- och grönytearbeten enligt beställningar och krav. Använder och sköter tekniska hjälpmedel så att utfört arbete uppfyller ställda krav. Exempel på uppgifter är plantering av växter, trädbeskärning och gräsklippning.

 

Under praktiken kommer du mestadels arbete administrativt i Svevias olika system, men även fördjupningsuppdrag som upphandlingar och marknadsundersökningar kan förekomma. Under praktiken kommer du även att få möjlighet prova på att uppdatera avtalsinformation i Svevias inköpssystem, arbeta med leverantörsbedömningar, utformning av förfrågningsunderlag m.m.

 

Svevia lägger ut en annons när vi har möjlighet att ta emot en praktikant och du söker praktikplats via annonsen. Här hittar du alla lediga tjänster.

För att få koll på när vi söker praktikanter eller för att få tips om lediga tjänster på Svevia rekommenderar vi dig att skicka in en spontanansökan.

Ansök om praktik på Svevia

Tillgängliga praktikplatser annonseras ut på svevia.se/lediga-jobb

För att få koll på när vi söker praktikanter eller för att få tips om lediga tjänster på Svevia rekommenderar vi dig att skicka in en spontanansökan.

Möt Maria Olofsson - vägarbetare på Svevia
Svevia som företag. Foto Svante Örngren

Läs mer om vad vi gör

Vi har gjort ett tydligt val. Svevia är specialist på att bygga och sköta om vägar och infrastruktur. Vår affärsidé är att genom bra service och aktivt samarbete med kunder och leverantörer leverera rätt kvalitet vid byggande och skötsel av vägar och infrastruktur.

Vad är din starka sida?

Svevias arbetsområden

Vi har en rad olika arbetsområden. Här kan du läsa om vilka och se om det finns något som passar dig.

Lediga jobb på Svevia Foto Petter Karlberg

Dela väg med oss

Vill du vara med och utveckla framtidens Svevia? Ansök till vårt traineeprogram.