Djelil Daebes, projektingenjör 


För civilingenjören Djelil Daebes blev Svevias traineeprogram starten på en spännande karriär som projektingenjör.


- Jag upplevde traineeprogrammet som väl genomtänkt och påkostat med många träffar och intressanta kurser.

Djelil Daebes, projektingenjör och f.d trainee

Från trainee till projektingenjör

Civilingenjören Djelil Daebes genomgick Svevias traineeprogram - ett lyckat val skulle det visa sig. Idag arbetar Djelil som projektingenjör.

Varför valde du att söka ett traineeprogram?

Jag hade från början bestämt mig att det är genom ett traineeprogram som jag vill börja mitt yrkesliv. Svevias annons om deras program lät mycket lockande och just det jag letade efter.

Vad fick du göra som trainee?

Genom traineeprogrammets upplägg har jag bland annat fått pröva på arbetsledning, upprätta tidplaner och kalkyler, kommunicera med beställare och entreprenörer, hantera kontraktsfrågor och mycket annat. Tack vare stor uppbackning av kollegor och chefer fick jag i slutet av programmet chansen att vara platschef för ett eget projekt. Vi har även fått genomgå en lärorik ledarskapsutbildning som jag än idag reflekterar över och försöker nyttja.

Hur upplevde du programmet?

Jag upplevde traineeprogrammet som väl genomtänkt och påkostat med många träffar och intressanta kurser. Som trainee får man stor uppmärksamhet i organisationen och man känner att chefer backar upp en.

Vad var det bästa med traineeprogrammet?

Att få se många delar av organisationen, det stora nätverket man hinner bygga upp, samt ledarskapsutbildningen. Svevias storlek är perfekt för en nyutexaminerad då företaget har en bred verksamhet men ändå korta vägar uppåt. Som trainee har man fått ett brett kontaktnätverk med bland annat många högt uppsatta chefer i väldigt olika verksamhetsområden, vilket jag tror hade varit svårt i andra företag. Utöver detta får man en bra kunskapsgrund att stå på som tillsammans med ledarskapsutbildningen gör att programmet får full pott!

Vad arbetar du som idag?

Idag jobbar jag som projektingenjör — vilket för min del innebär att bland annat åka runt till platschefer och hjälpa till med att planera projekt genom att upprätta tidplaner och produktionskalkyler.

Tips och råd för dig som vill bli trainee

Vad ska jag tänka på inför min ansökan?

Hur fungerar ett traineeprogram? Är man garanterad anställning efteråt? HR-specialisten Marielle Viberg har svaret på alla dina frågor.

Fakta traineeprogrammet

  • 18 månader långt program.
  • Specialiserat på infrastruktur.
  • Varje trainee tilldelas en mentor och en handledare.
  • Traineerna är utspridda över hela landet.
  • Första traineekullen startade 2012.

Ett yrke med variation

Linda Hellsing började som mätningsbiträde på Svevia i april 2005. Hon valde sen att vidareutbilda sig till mättekniker, ett val hon idag inte ångrar.

I huvudet på en trainee

Se filmen med Carolina Sanchez, trainee Svevia

Carolina Sanchez är utbildad Civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad och sedan hösten 2015 trainee vid Svevia division Anläggning i Solna.

Linus Isaksson, trainee Svevia

Ett arbete för två

Christer Lestander och Torbjörn Fjellström bor och arbetar ihop då de sköter vägarna i Merkenäs, 13 mil utanför Arjeplog. Ett utmanande arbete som ställer höga krav på samarbete.