Så fungerar ett asfaltverk

Vid Svevias nya asfaltverk i Läggesta tillverkas asfalt utifrån 150 olika recept, där variationer i stenmaterial, stenstorlek och bindemedel ger en slutprodukt med just de egenskaper som kunden efterfrågar.

Svevias Asfaltverk i Läggesta

Fyra ton i minuten

Så mycket asfalt går det att producera på Svevias nya verk i Läggesta. Man skulle kunna jämföra tillverkningen av asfalt med bakning, där ingredienser blandas i en viss ordning och degen sedan gräddas i en viss temperatur för ett optimalt slutresultat.

Asfaltmassa består till runt 94 procent av krossat stenmaterial, resten av bindemedlet bitumen, som ger asfalten dess svarta färg. I Läggesta kan Svevia tillverka asfalt utifrån 150 olika recept, där variationer i stenmaterial, stenstorlek och bindemedel ger en slutprodukt med just de egenskaper som kunden efterfrågar. En villagata med sparsam trafik och en hastighetsgräns på 30 kilometer i timmen kräver en annan sorts asfalt än en tungt belastad motorväg.

Automatiserad tillverkning

Tillverkningen i Läggesta är automatiserad och sköts från en manöverhytt, där en skärm visar receptet och en annan processhanteringen. Hela blandningsprocessen tar inte mer än en minut och avslutas med att den varma asfaltmassan pytsas ut i en vagn, som vinschas upp på en ställning. Massan tippas över i höga silos och lastbilarna kör sedan in under dessa och får smidigt asfaltmassan levererad direkt på flaken.

Fokus på miljön

Att tillverka asfalt är normalt en koldioxidintensiv verksamhet, men på verken i Arlanda och Läggesta använder Svevia en blandning av gasol och det förnybar biobränslet bio-DME, som är tillverkat av svartlut, en restprodukt från pappersindustrin. Detta har resulterat i en minskat utsläpp med 30 procent.

En annan energisparande årgärd är att skumma bindemedlet bitumen. På så sätt går det att

Så fungerar ett Asfaltverk, Svevia

Klicka på illustrationen ovan för att se den i större format.

Asfaltverket i Läggesta

Tillverkningskapacitet: 240 ton i timmen.

Märke: Benningshoven.

Marknad: Södra Storstockholm
och övriga Mälardalen.

Produktionen startade: I augusti 2015. I år väntas tillverkningen ligga på 85 000 ton asfalt.

Störst investeringar i branschen

Svevia har sedan 2014 satsat hårt på asfalt och har investerat i två nya fasta verk – i Arlanda och Läggesta – samt ett nytt mobilt verk. De senaste två åren har Svevia stått för de största investeringarna i branschen