Tips & råd


Här hittar du konkreta råd och snabba tips att tänka på inför din ansökan till Svevias traineeprogram.


Tre värdefulla tips för dig som ska söka ett traineeprogram

Var påläst

När du söker en tjänst är det bra att du läser på om företaget så att du vet att du väljer en arbetsgivare vars verksamhet intresserar dig. Det är också viktigt att företagets värderingar överensstämmer med dina egna. Om du går vidare till intervju ger det ett professionellt  intryck om du visar att du är påläst och ställer relevanta frågor om tjänsten och företaget.

Val av traineeprogram och vad du har att erbjuda

Få klart för dig vad företagets syfte och upplägg är med programmet. Det är viktigt att företaget och programmet har något att erbjuda dig, men minst lika viktigt vad du har att erbjuda företaget. Gör din ansökan personlig och beskriv just detta.

Ta del av tidigare traineers erfarenheter

Ta kontakt med tidigare traineer som har gått något av Svevias traineeprogram. På Svevia har vi en traineeblogg där du kan ta del av våra traineers vardag och utmaningar samt få en inblick i allt spännande som programmen har att erbjuda i form av nätverksträffar, studiebesök och utbildningar.

Marielle Sundin svarar på allt om Svevias traineeprogram

Marielle Sundin, ansvarig för Svevias traineeprogram svarar på hur ett traineeprogram fungerar och vad det kan innebära för din karriär.

Varför ska jag söka ett traineeprogram?

Ett traineeprogram ger dig en unik möjlighet att lära känna hela företaget. Du får se hur allt hänger ihop och skaffar dig en stadig grund genom praktik och utbildning. Genom traineeprogrammet bygger du upp ett stort nätverk med kontakter, både inom traineegruppen samt med andra nyckelpersoner inom organisationen. Upplägget för Svevias traineeprogram gör att du kan avancera fortare inom företaget. Ambitionen är att du ska få en ledande position, som specialist eller chef, efter att traineeperioden är avklarad.

Hur är Svevias traineeprogram upplagt?

Svevias traineeprogram för civilingenjörer varar i 18 månader, och traineeprogrammet för högskoleingenjörer i 12 månader. Programmen erbjuder en blandning av teori och praktik. Du tilldelas en handledare som utmanar och stöttar dig i ditt dagliga arbete samt en mentor som hjälper dig att utvecklas på ett personligt och professionellt plan. Vi har därtill återkommande gemensamma traineeträffar med utbildning i ledarskap, affärsmässighet och effektivitet samt studiebesök och teambuildande aktiviteter.

Är jag garanterad en anställning efter min traineeutbildning?

Genom traineeprogrammet för civilingenjörer får du en provanställning med målet att bli tillsvidareanställd efter sex månader. Du är anställd som trainee i max 18 månader och går därefter in i den befattning som du och din chef har kommit överens om.  

När du genomgått Svevia High T fortsätter du i en befattning som produktionsingenjör eller arbetsledare beroende på vilken verksamhet du arbetar i. Målet är att du på sikt går in i en chefsbefattning och blir en nyckelperson inom Svevia.

Hur fungerar det med ansökan och lön?

Du ansöker till någon av Svevias traineeannonser beroende på vilken division du vill arbeta inom — Anläggning, Beläggning eller Drift. Vi har ett löpande urval med 2-3 intervjuer samt personlighets- och kunskapstester. Om du anställs får du en marknadsmässig lön som är gemensam för alla som går traineeprogrammet. När du avslutar programmet och går in i en annan befattning får du en individuell lönesättning.

Vad är bra att tänka på inför min ansökan?

Ett lättläst och strukturerat CV samt ett riktat personligt brev där du beskriver varför du är intresserad av Svevia som din nästa arbetsgivare.

Kort om Svevias traineeprogram

Svevia erbjuder två olika traineeprogram. Ett riktat mot Civilingenjörer och ett riktat mot Högskoleingenjörer.

Traineeprogram för civilingenjörer

 • 18 månader långt program.
 • Specialiserat på infrastruktur.
 • Varje trainee tilldelas en mentor och en handledare.
 • Traineerna är utspridda över hela landet.
 • Första traineekullen startade 2012.
 • Målet är att gå in i roll som chef eller specialist efter avslutat traineeprogram

Svevia High T

 • Riktar sig till högskoleingenjörer
 • 12 månader långt program.
 • Specialiserat på infrastruktur.
 • Varje trainee tilldelas en mentor och en handledare.
 • Traineerna är utspridda över hela landet.
 • Första traineekullen startar hösten 2016
 • Målet är att gå in i chefsbefattning efter avslutat traineeprogram

Ett mail på väg

Svevias nyhetsbrev för dig som student

Är du nyfiken på vad ett traineeprogram kan innebära för din karriär? Missa då inte att anmäla dig till Svevias nyhetsbrev. Anmäl dig här.

I huvudet på en trainee

Trainee på Svevia

Följ med i vardagen som trainee hos Svevia.