"Medarbetarna ska spegla dagens Sverige"


På Södertörn söder om Stockholm valde man att anlita Zäkra marktjänster och satsa på mångfald.


Satsning på mångfald på Södertörn söder om Stockholm. Foto: Marcus Marcetic

” Uppdragen åt Svevia har gjort att vi har kunnat växa”

Zoran Ruvceski, Zäkra marktjänster

Satsning på mångfald på Södertörn

Bygg- och anläggningsbranschen domineras av män, ofta med helsvensk bakgrund. Driftområdet på Södertörn, söder om Stockholm är inget undantag, där finns sju Sveviaanställda. Samtliga män. I samband med byte av en underentreprenör uppstod en möjlighet att förändra detta och företaget Zäkra marktjänster kom istället in

- I samband med byte av en underentreprenör uppstod en möjlighet. Den vi hade tidigare fungerade inte som jag ville. Vare sig de ekonomiska eller arbetsmiljömålen hölls, berättar Johan Pettersson, platschef för Svevias driftområde Södertörn.

In kom istället Zäkra marktjänster. Zoran Ruvceski, med en bakgrund i restaurangbranschen och som polis, berättar att uppdraget från Svevia gjorde att företaget kom igång på allvar.

- Vi startade bolaget för 1,5 år sedan. I somras var vi 37 medarbetare. Majoriteten är nyanlända till Sverige och anställda med olika typer av stöd, till exempel instegsjobb. Flera är kvinnor.

"Jobben blir bättre utförda"

- Jag har sagt till underentreprenörerna att vi vill att deras medarbetare ska vara en spegling av hur dagen Sverige ser ut. De ska ha både kvinnor och män bland sina anställda precis som människor som är infödda i Sverige och människor som har invandrat hit, säger Johan Pettersson.

- Jobben blir annorlunda, men ofta också bättre utförda. Ett bra och konkret exempel är grästrimning. Tidigare gjorde vi det gående med manuella grästrimmare. Efter tips från medarbetare som ursprungligen kommer från Syrien gör vi det numera med terränggående gräsklippare. De berättar att det är så man gör i Syrien, vilket gör jobbet både snabbare och billigare.

Blir det billigare?

- Vi betalar schysst och har inget intresse eller vilja att dumpa priset.

Zoran Ruvceski säger att möjligheterna till olika former av arbetsmarknadsstöd har underlättat uppbyggnaden av företaget.

- Jag håller marknadsmässiga priser. En majoritet av våra medarbetare är nyanlända, vilket innebär en del extra jobb. Även om nästan alla talar engelska eller svenska behöver vi ibland tolkhjälp, till exempel i samband med utbildningar. Saker och ting kan emellanåt ta lite längre
tid.

- Men både de och verksamheten utvecklas fort. Uppdragen åt Svevia har gjort att vi har kunnat växa och har idag flera stora kunder.

"Det är lärorikt att arbeta med människor från andra kulturer"

Elin Landgren är teamledare på Zäkra marktjänster.

- Jag tycker att det är lärorikt att arbeta med människor från andra kulturer. Den ena dagen är inte den andra lik. Visst kan det uppstå en del kommunikationsmissar, men det löser sig.

Hur fungerar det att vara en av få kvinnor och dessutom teamledare?

- Jag känner mig uppskattad. Det har inte varit några större problem att som kvinna fungera som teamledare. Ibland kan det uppstå en del kulturkrockar. Men de som arbetar här vill ju göra det och vet förutsättningarna.

Zäkra Marktjänster, Svevia. Foto: Marcus Marcetic
Mahmoud Cheikh Ibrahim

Mahmoud Cheikh Ibrahim 29, från Syrien var en av de första som rekryterades till Zäkra marktjänster.

– Efter att ha pluggat företagsekonomi i fyra år på universitet i Latakia arbetade jag under några år som administratör innan jag tvingades fly på grund av kriget.

Flykten var mycket dramatisk.
– Under överfarten från Turkiet till Grekland sjönk
båten. De som inte kunde simma drunknade. Av 16 personer överlevde sex.

"Jag trivs verkligen och lär mig hela tiden nya saker. Jag har gått kurser, tagit körkort, fått nya vänner och håller på att lära mig svenska."

Det första året i Sverige bodde Mahmoud Cheikh
Ibrahim i Hedemora.
- Genom en bekant fick jag kontakt med Zoran och jobb, vilket jag är mycket glad över. Jag trivs verkligen och lär mig hela tiden nya saker.

- Jag har gått kurser, tagit körkort, fått nya vänner och håller på att lära mig svenska. Idag förstår jag det mesta som folk säger, men har svårt att själv formulera mig. Men det kommer. Dessutom är jag på väg att köpa en lägenhet i Västerhaninge.